Saabs ”undervattensbil” kan vara under ytan i 6 månader

Chansen att Saab ska göra comeback som bilmärke är minimal. Just nu är undervattensfordonet Saab Sabertooth det närmaste en bil vi kommer. Hybriden kan gå ner till 3000 meter och stanna under vattnet i sex månader!

Några år efter Saabs konkurs övergick ägarskapet av rätten till bilmärket Saab till Saab Group, som idag är en försvarskoncern. Saab har vid flera tillfällen sagt att det inte är aktuellt att återuppliva bilmärket. Den enda koppling de har till bilbranschen idag är att de delägare Saabmuseet i Trollhättan. 

Det närmaste en bil vi kommer idag är det nya otroliga undervattensfordonet Saab Sabertooth (Sabeltand). Saab har precis fått en beställning på 20 Sabertooth till PXGEO i Dubai, ordern är värd 620 miljoner kronor och leveranserna börjar direkt. 

Undervattensfordonet kan liknas vid en bil för undervattensbruk och är otroligt flexibelt. Det kan gå ner ända till 3000 meter för att göra undersökningar av olika saker som finns på havsbotten. Det kan sväva och göra 360°-svängar tack vara sex propellrar. 

Fordonet är obemannat och sköts av en operatör som kan följa rörelserna med hjälp av kamera och ljudsignaler från olika ekolod. Saab Sabertooth kan både manövreras via kommunikationslänk eller via en fiberoptisk kabel.

Saab Sabertooth kan gå ner till 3000 meters djup.

Otroligt nog kan den simma sex månader under vatten utan underhåll, så länge som batteriet som är på upp till 30 kWh laddas. Dockningsstationen gör att batteriet kan laddas längst nere i djupet. Undervattensfordonet väger 1300 kg med dubbelskrov, men kan bära vikt på upp till 2000 kg. Toppfarten är fyra knop.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester