Saabs ovanliga SUV i fantastiskt nyskick efter 13 år

Nu säljs en av världens minst körda Saab 9-4X. Närmare så här går det nog aldrig att komma en ny Saab SUV. På 13 år har Saabs ovanligaste modell bara rullat 2400 mil. 

Det kunde ha blivit modellen som räddade Saab – men de olyckligaste av omständigheter kom emellan. Saab 9-4X var Saabs sista nya modell och en av de absolut ovanligaste Saabarna. Bara 814 bilar färdigställdes varav 674 stycken var produktionsbilar. Nu säljs ett av världens minst körda exemplaren på amerikanska Bring a Trailer

Saab 9-4X introducerads på bilsalongen i Los Angeles 2010. Trots att bilen byggde på Cadillac SRX hade den en tydlig Saab-identitet. Någon tvättäkta Saab var det förstås inte, och den tillverkades inte i Trollhättan, utan i GM:s fabrik i Mexiko. 

Men designteamet hade fått till en Saab-typisk grill och hockeyklubban i fönsterlinjen som är så typisk för Saab. Interiören var också ganska Saab-typisk och hade en hel del gemensamma drag med 9-5-modellen. Motorerna kom från Cadillac och det fanns två olika V6:or, en med turbo och en utan. Saab 9-4X hade fyrhjulsdrift som standard. Bilen beskrivs som smidig och rolig att köra. 

Dessvärre han produktionen i GM:s fabrik i Ramos i Mexiko knappt börja innan Saab gick i konkurs i december 2011. Det blev bara 814 9-4X-bilar, varav 130 testbilar och 674 produktionsmodeller. De flesta hamnade utomlands och i Sverige finns idag bara ett 40-tal bilar.  Idag har nya 9-4X många anhängare och bilarna säljs till höga priser. Nu finns chansen att säkra sitt eget exemplar, en bil som bara gått 2400 mil säljs via Bring a Trailer i USA.  

Saab-SUV:en är mer eller mindre i nyskick och lackerad i Diamond Silver Metallic med grå läderklädsel. Bilen har en 3,0-liters V6-motor på 265 hästkrafter med en sexväxlad automatisk växellåda. Den har samma bekvämligheter som många nya bilar, bland annatpanoramasoltak och eljusterbara framsäten med värme och ventilation. 

I Sverige såldes nyligen en Saab 9-4X för över 300 000 kronor, med några dagar kvar på auktionen är den amerikanska bilen uppe i 12 000 dollar, vem vet kanske ett fynd för den som vill importera Saabs ovanligaste modell? 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester