Saab är världens mest saknade bilmärke

Drömmen om att Saab ska komma tillbaka är stark. En ny undersökning visar att Saab är världens mest saknade bilmärke. Inget annat insomnat bilmärke är så eftersökt som Saab. 

Det händer faktiskt att konkursade och insomnade bilmärken gör comeback. Se bara på Bugatti, DeLorean, Fisker, Hummer, MG och Maybach. I juletid har det hunnit gå 12 år sedan Saabs konkurs, och hoppet om en comeback är litet. Nu visar en ny undersökning att inget annat bilmärke är så saknat. 

För att ta redan på vilka märken som saknas mest har Hippo Leasing analyserat de globala månatliga sökvolymerna efter bilmärken som inte längre finns. För att undvika sammanblandning med annat där bilmärkenas namn finns filtrerades de termerna bort. Och det visade sig att Saab tar en överlägsen seger. Inget annat bilmärke är idag så eftersökt. Saab toppar listar före två andra nedlagda GM-märken: Pontiac och Oldsmobile. 

Totalt söks det 107 200 gånger per månad efter Saab, enligt undersökningen. Orsaken tros vara att märket har en mycket speciell attraktionskraft trots sin litenhet.
– Vi är inte förvånade över att se Saab toppa topplistan.De hade en riktigt unik och udda personlighet som tilltalade bilentusiaster tack vare sin distinkta och aerodynamiska design och sågs ofta som bra alternativ till mer vanliga erbjudanden, säger Tom Preston, VD och grundare av Hippo Leasing. 

Även när världens största länder gås igenom toppar Saab på flest ställen. I Tyskland är det dock Trabant som är mest eftersökt. I en omröstning på Reddit vann dock Pontiac över Saab när det gäller att vara den mest saknade bilen. 

Enligt Hippo Leasing är Volvo S60 det bästa alternativet idag för den som vill köpa en bil som påminner om Saab 9-3. Den sägs vara i likhet med Saab vara praktisk, bekväm bakom ratten och ha mer än tillräckligt med bagageutrymme för att hantera vardagsbagage eller matvaror. Men även den läggs ner inom kort. 

Hoppet om en nystart för Saabs varumärke är i stort sett obefintligt trots den enorma potentialen. Försvarskoncernen Saab äger rättigheterna och har tyvärr stängt dörren för en comeback på obestämd framtid.

De mest saknade bilmärkena globalt

RangNyckelordSökvolym
1Saab107 200
2Pontiac98 900
3Oldsmobile46,480
4Trabant29 940
5Holden27 000
6Studebaker23 200
7DeSoto21 460
8Saturnus bilar21 080
9Talbot13 780
10Edsel13 670

Mest saknade bilmärken i varje land

Land1:a2:a3:a
USAPontiacSaabOldsmobile
JapanSaabPontiacEdsel
TysklandTrabantSaabPontiac
StorbritannienSaabPontiacHolden
IndienSaabPontiacHolden
FrankrikeSaabPontiacTalbot
ItalienPontiacDe TomasoTalbot
KanadaPontiacSaabOldsmobile
KoreaSaabPontiacHolden
BrasilienPontiacSaabStudebaker

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester