Så vill Ebba Busch sänka dieselpriset med 9 kr: ”Allvarlig och akut situation”

Kristdemokraterna vill sänka dieselpriset med 9 kronor och bensinpriset med 5 kronor under en period. Förslagen presenterades av partiledaren Ebba Busch på en presskonferens under måndagen. Totalt skulle åtgärden kosta 6,5-7 miljarder kronor. 

Flera politiska partier har den senaste tiden gjort utspel om att sänka de höga bränslekostnaderna. Senast i raden är Kristdemokraterna som under en pressträff på måndagen föreslog att reduktionsplikten ska sänkas och att energiskatten ska pausas i tre månader. 

Det är en väldigt allvarlig och akut situation och ansvaret är regeringens. Det är en fullständigt ohållbar situation för svenska hushåll, sade Ebba Busch under pressträffen. 

KD:s förslag är att energiskatten tas bort april-juni. Det skulle innebära att dieselpriset kan sänkas med 4,80 kronor och bensinen med närmare sju kronor.  Utöver det vill KD sänka reduktionsplikten för diesel till sex procent. I dag ligger den på 30,5 procent. 

Totalt skulle förslagen leda till ett sänkt dieselpris på nio kronor, enligt KD. Bensinen kan sänkas med nästan åtta kronor. Förslaget kostar närmare sju miljardern, enligt KD:s egen uträkning. Förutsättningarna att få det genom riksdagen är dock mycket små. Senare i veckan ska regeringen presentera sitt eget förslag.