Så mycket kostar ett misslyckat bilköp

Varje år går 4200 miljoner kronor upp i rök för svenska folket – på grund av dåliga bilköp. Ett misslyckat bilköp kostar i genomsnitt 20 000 kronor extra. Många struntar i att kräva ersättning.

En ny rapport visar att misslyckade bilköp nu står för den största ekonomiska skadan bland alla köp svenskar gör. Under 2024 väntas notan landa på 4,2 miljarder kronor, bara för bilköp. Det är mer än vad vi förlorar på hantverkare, telefonabonnemang och husbyggen.

– Den marknad som vi tycker sticker ut, är vid köp av fordon. Då särskilt köp av begagnade fordon, när konsumenten drabbas av den här typen av problem efter köp blir det ofta väldigt kostsamma fel, säger Andreas Gårdlund som är analytiker på Konsumentverket.

Merparten av konsumentskadan återfinns inom följande marknader:

Köp av nya/begagnade fordon4,2 miljarder kronor
Hantverkstjänster3,6 miljarder kronor
Telekomtjänster (mobiltelefoni, internet och tv)3,4 miljarder kronor
Ny- och större tillbyggnation av hus2,7 miljarder kronor
Lån/bank (2,0 mdkr).2 miljarder kronor
Källa: Konsumentverket

Konsumentskadan totalt ligger kvar på ungefär samma nivå som 2023, men skillnaderna mellan marknader är stora. Särskilt köp av bilar – främst begagnade – sticker ut med en kraftig ökning och står nu för tio procent av all konsumentskada, vilket är högst av samtliga marknader. Rapporten visar att fordon, särskilt begagnade bilar, är det som orsakar flest klagomål och bland de högsta förlusterna. När ett bilköp går fel handlar det i snitt om 20 000 kronor som går upp i rök. Det är näst högst av alla typer av konsumentproblem, bara husrenoveringar kostar mer.

Där man förlorar mest pengar i genomsnitt när ett enskilt köp går fel är vid:

Ny- och större tillbyggnationer av hus42 000 kronor
Köp av fordon20 000 kronor
Fastighetsmäklartjänster19 000 kronor
Juridiska tjänster18 000 kronor
Källa: Konsumentverket

Totalt förlorar svenska konsumenter omkring 40 miljarder kronor varje år på olika typer av felaktiga köp, enligt Konsumentverkets beräkningar. Det blir i snitt 6 000 kronor per person – men för bilägare är summan ännu högre.

Den nya statistiken pekar också ut unga vuxna som en extra utsatt grupp. De råkar oftare ut för problem vid köp – men är samtidigt de som känner sig minst trygga med att klaga.
– Tyvärr är unga vuxna också den grupp som känner sig minst trygga med att klaga vilket är oroväckande, säger Andreas Gårdlund.

Trots att svensk lag ger tre års reklamationsrätt på varor och tjänster är det många som aldrig kräver ersättning när ett bilköp går snett. Och med bilpriser som ofta ligger långt över vad andra konsumentvaror kostar blir smällen därefter. Det märks nu i siffrorna: bilköp är det dyraste misstaget svenskar gör – och det händer varje dag.
LÄS MER: