Så mycket extra tjänar staten på de rekordhöga priserna på bensin och diesel

Diesel och bensin höjdes till en ny extrem nivå på tisdagen. Bensinen höjdes med 95 öre och dieseln ökade med 1,50 kronor per liter
Den stora vinnaren på prisrusningen är staten – jämfört med priserna vid nyår har skatteintäkterna ökat med över 900 miljoner kronor i månaden. 

Råoljan nådde en ny toppnivå på måndagsmorgonen med 128 dollar per fat, på grund av kriget i Ukraina. Det är den högsta nivån sedan 2008 och prisrusningen har fått stor påverkan på drivmedelspriserna. På tisdagsmorgonen höjdes priset igen med 95 öre på bensin och 1,50 kronor på diesel. 

De nya literpriserna är nu 22,99 för bensin och 26,97 kronor för diesel. Sedan nyår har bensinen nu gått upp med över 5 kronor per liter och dieseln har ökat drygt 8 kronor. Många svenska bilister, företag och lantbrukare drabbas mycket hårt av den extrema prisrusningen. 

LÄS MER: NY BRÄNSLECHOCK PÅ TISDAGEN – STÖRSTA NÅGONSIN

Staten tjänar 29 miljoner om dagen

Men det finns en stor vinnare. Den svenska statskassan ökar sina skatteintäkter kraftigt tack vare, eller på grund av, prisrusningen på drivmedel. Miljöskatterna är fasta, men momsintäkterna har stigit kraftigt sedan nyår. På en liter diesel har staten ökat momsintäkten med 1,31 kronor, på bensinen är ökningen 94 öre per liter. Varje dag säljs, enligt Drivkraft Sverige, ungefär 16,8 miljoner liter diesel och 7,8 miljoner liter bensin. Det innebär att statskassan får 29,3 miljoner extra i moms varje dag. På en månad med höga priser är momsvinsten över 900 miljoner kronor. 

Regeringen och infrasturkturminister Tomas Eneroth och finansminister Mikael Damberg har antytt att någon typ av stöd kan behövas för de höga bränslepriserna, men något konkret besked till bilister och privatpersoner har inte kommit. Sedan tidigare är det klart att jordbrukare får två kronor ytterligare per liter i skattenedsättning på diesel. En lösning skulle kunna vara att temporärt sänka reduktionsplikten som gett Sverige världens högsta dieselpris.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester