Nu kommer advent och alla glöggfesten. För den som ska köra bil är det alkoholfri glögg eller lättglögg som gäller. Men det går faktiskt att åka dit för rattfylleri även på den – om du dricker för mycket. Här är gränserna du ska se upp med.
”Alkoholfri” behöver inte betyda att en dryck är helt fri från alkohol, utan att den innehåller max 0,5 procent alkohol. För något år sedan var det tal om att julmust kan göra dig rattfull, och risken finns även med alkoholfri glögg om du dricker riktigt mycket. Och den så kallade lättglöggen är ännu mer förrädisk, och där är risken faktiskt reell.
Enligt svensk lag är gränsen för rattfylleri satt till 0,2 promille. Så, hur mycket ”alkoholfri” glögg motsvarar det? Widmarkformeln (se faktaruta) ger oss svaret. En genomsnittlig man kan teoretiskt sett konsumera 2,82 liter av den juliga drycken, medan en genomsnittlig kvinna kan njuta av 1,86 liter, innan de når gränsen på 0,20‰ BAC (blodalkoholkoncentration), förutsatt att glöggen innehåller maxmängden alkohol, 0,5 procent.
För den som dricker lättglögg med en alkoholhalt på 2,2 procent är risken att åka dit för rattfylleri mer realistisk. För en man som dricker en halvliter lättglögg finns risken att hamna inom gränsen för 0,2 promille, medan det för en kvinna kan räcka med mindre än så.
– Om du planerar att köra, är det säkrast att hålla sig till helt alkoholfria alternativ. Skulle du sitta vid ett julbord med en flaska alkoholfri glögg framför dig kan du för all del njuta – men kanske inte i litermängder. Vill du vara säker på att du sätter dig i bilen och inte bryter mot lagen är en alkoholmätare ett hjälpsamt verktyg att ha till hands. Allra bäst är dock att välja att inte köra alls, även dagen efter att du druckit, säger Hunter Abbott, vd för AlcoSense Laboratories.
Fakta – Widmarkformeln
Widmarkformeln är framtagen av den svenska kemisten och professorn Erik Widmark, född 1889 i Helsingborg. Hans beräkningar har blivit en standard som domstolar förlitar sig på över hela världen även idag.
Den förenklade Widmarkformeln:
Promillehalten = [alkoholmängden i gram / (kroppsvikten i gram x r)] x 1000.
I formeln är ”r” en konstant som är 0.55 för kvinnor och 0.68 för män. Kroppsvikten är baserad på genomsnittet hos svenskar enligt SCB.
Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter