Så avslöjar Skatteverket fusket med reseavdrag

Skatteverket har skärpt kontrollerna för reseavdrag på grund av utbrett fusk. Varje år avslöjas fusk för närmare 7000 miljoner. Med en ny metod åker fem av sex fuskare fast. Snart kan det bli ännu tuffare tag.

Fusket med reseavdrag är utbrett i Sverige. Många bilister söker avdrag trots att de inte har rätt till det. Skatteverket tar i med hårdhandskarna efter att ha upptäckt falska reseavdrag för hundratals miljoner kronor. Under föregående åren 2022 och 2023 nekades avdrag för totalt 665 miljoner kronor, en utveckling som Skatteverket noggrant kommer att följa framöver.

Många söker avdrag trots att den inte får en tidsvinst på två timmar.
– På skatteverket.se finns en hjälptjänst där det går att räkna ut om resor ger rätt till avdrag. Många missar att rätten till avdrag för bilresor förutsätter en tidsvinst på minst två timmar per dag för kortaste vägen mellan bostaden och arbetsplatsen, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Finansminister Elisabeth Svantesson.

En ny automatiserat metod avslöjar nu fuskar. Det ska göra det enklare för myndigheten att sätta stopp för avdragsfusk i samband med årets deklaration.
– Kontrollen inriktas mot deklarationer där risken för fel bedöms som särskilt stor. Fem av sex av de kontrollerade fick avslag eller ändring på avdraget, vilket innebär att urvalet var träffsäkert. Vi ser även beteendeeffekter året efter, genom att färre kontrollerade yrkar reseavdrag, säger Åsa Ekström, samordnare på Skatteverket.

År 2023 höjdes avdraget för bilresor till och från arbetsplatsen med 6,50 kronor per mil. Avdraget ska fortfarande endast tilldelas den som överstiger gränsen på 11 000 kronor om året och har längre än fem kilometer till arbetet om det finns kollektivtrafik, samt två kilometer om kollektiv förbindelse saknas.

Trots skärpta kontroller fortsatte många bilister att försöka fuska i 2024 års deklaration. För att få färre att försöka fuska kan det bli tal om ännu tuffare kontroller i årets deklaration.
– Vi har en diskussion på Finansdepartementet och med Skatteverket. Jag utesluter inte att gå djupare för att komma åt fusket. Dessvärre är inte alla ärliga, sade finansminister Elisabet Svantesson till Ekot i höstas. 
LÄS MER: