Rod Stewarts Lamborghini Countach med periskop säljs på auktion

Sångaren Rod Stewart är en passionerad bilentusiast och äger många sportbilar. Nu säljs en ovanlig Lamborghini Countach LP400 ‘Periscopio’ från 1977 som Roddan ägde i 25 år. Den ikoniska superbilen har ett periskop för att ge bakåtsikt. 

Rod Stewart var en av 70-talets och 80-talets hetaste musikstjärnor. Förutom musiken har långa blonda bombnedslag och superbilar varit hans största passioner i livet. Under mitten av 1970-talet hade Stewart en uppmärksammad romans med vår svenska Britt Ekland. 

Det var under den perioden han befann sig på turné i Australien och impulsköpte en av de häftigaste bilar som gick att hitta på den tiden. Bilen tillverkades i Sant’Agata i Italien i juni 1977 och köptes senare under året av Rod Stewart ”down under”. När Rod Stewart flyttade till Los Angeles fick bilen följa med och byggdes om till en öppen targa-cabriolet och fick ett wide-bodykit. Sedan fick den följa med sångaren till Storbritannien och hann behöll bilen ända till 2022. 

Många entusiaster kan tycka att det var ett helgerån att bygga bort det unika periskopet som används istället för backspegeln. Endast 157 Countach LP400 ‘Periscopio’-modeller har tillverkats. Senare ägare kom därför att återställa bilen till originalspecifikation genom att ta bort widebodykittet och sätta tillbaka taket. Någon gång under bilens historia har den också konverterats till vänsterstyrning, och så har den förblivit. 

Bilen säljs den 1 februari på RM Sotheby’s auktion i Paris, och något uppskattat pris har ännu inte angivits, men hugade spekulanter får nog räkna med minst 10 miljoner kronor. De tidiga Countach-modellerna är mycket eftertraktade. 

Lamborghini Countach presenterades som en uppföljare till Miura på Genèves bilsalong 1971, men det kom att dröja flera år innan bilen gick i produktion. Den odödliga designen gjordes av Bertone och designern Marcello Gandini som även ritade Miura. Bilen hade Lamborghinis legendariska V12-motor på 3929 cm3 och 375 hästkrafter. Det gjorde den till en av 70-talets snabbaste bilar med en toppfart på 290 km/h.  Just den här modellen har en backspegel i periskopstil placerad i takets nedräkning för att ge någon form av bakåtsikt.