Trots det nya lagkravet från EU på laddstationer för elbilar till årsskiftet arbetar regeringen med att hitta kryphål till lagen. För panikslagna ICA-handlare, kyrkor och föreningar ska det räcka med att lägga ut tomma kabelrör.
– Kravet kan omformas så att tomrör till elektriska kablar kan läggas ut till parkeringsplatser istället för att installera en laddpunkt, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson till Carup.
Enligt ett nytt lagkrav ska alla offentliga parkeringar med 20 platser eller mer till lokalbyggnader utrustas med laddstationer för elbilar. Dessa nya regler kommer att gälla redan den 1 januari 2025. De nya reglerna har kommit som en kalldusch för många handlare, idrottsföreningar och kyrkor i Sverige.
Många har fått information om reglerna alldeles nyligen och har svårt att hinna få upp laddstolpar. Nu bekräftar infrastrukturminister Andreas Carlsson att det kan bli möjlighet att slippa sätta upp laddstolpar till nyår.
– Ja. Regeringen är medveten om situationen och arbetar skyndsamt för att hitta en ändamålsenlig lösning, säger ministern till Carup.
Istället ska det tas fram någon typ av kryphål så att det inte blir nödvändigt att panikinstallera laddstolpar till 1 januari. Många företag och organisationer har fått information om lagen först nu i augusti.
– Det kan till exempel handla om att det aktuella kravet omformas så att tomrör till elektriska kablar kan läggas ut till parkeringsplatser, istället för att installera en laddpunkt, vilket kan vara en mindre krävande insats att genomföra, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson till Carup i ett skriftligt svar via sin pressekreterare.
Håller ni på och ser över lagen just nu?
– Regeringen arbetar aktivt med genomförandet av det omarbetade direktivet och har nyligen lämnat fem olika regeringsuppdrag till myndigheter om att ta fram underlag för genomförandet. I väntan på att det omarbetade direktivet omsätts i svensk lagstiftning arbetar regeringen skyndsamt med att ta fram ändringar av plan- och byggregelverket, för att på ett ändamålsenligt sätt komma till rätta med situationen, säger infrastrukturminister Andreas Carlson till Carup.
En organisation som skulle få problem ifall lagen inte ändras är Svenska kyrkan. Ett exempel är Kristinehamns pastorat som i dag skulle ha svårt att klara av kravet.
– Vi vet om det och vi jobbar med frågan, det är inte så att vi motsätter oss detta. Men vi jobbar med många andra frågor också, till exempel solcellsmontage. Det får ta den tid det tar. Och pengarna vi har ska räcka till mycket, säger Jan Östby, fastighetsförvaltare i Kristinehamns pastorat, till Kristinehamns-Posten.
LÄS MER:
William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.