PV 544 Sport gick för jättesumma efter budstrid: ”Helt i nyskick”

Få saker kan vara en mer värdesäker investering än en veteranbil i bästa skick. Nu har en av Sveriges absolut finaste Volvo PV 544 Sport sålts för en jättesumma. Bilen har renoverats ner till minsta skruv och mutter efter att ha stått i en lada i 35 år. 

Klassiska bilar har haft en brant värdeökning de senaste åren. Volvos klassiska modeller hör till de som ökat allra mest. Kanske kommer inte värdeökningen inte vara lika brant de närmaste åren. Men mycket talar för att klassiker är en värdesäker investeringen i inflationstider. De har definitivt utklassat börsen det senaste året. 

Nu har en av Sveriges finaste klassiska Volvobilar precis klubbats i väg på aukton. Bilwebauctions sålde en en körsbärsröd Volvo PV 544 Sport som verkar vara något alldeles extra. Bilen gick för ett högre pris än de flesta nya Volvobilar: 605 000 kronor. 
– Renoverad ner på skruv-och-mutternivå av proffs med bakgrund från Volvo och därefter i princip bara inkörd och godkänd på bilprovningen, säger värderingsmannen Michael Luft från Bilwebauctions. 

PV Sporten är helt nyrenoverad av två herrar som tidigare arbetat på Volvo. En jobbade med att montera de allra sista PV-bilarna år 1965 då bilen tillverkades på Lundbyverken i Göteborg. De lyckades hitta en komplett Volvo PV Sport som stått undanställd i en lada i 35 år. Rostfria skärmar och dörrar köptes från USA. Enligt Bilwebauctions känns PV:n som en ny bil. 
– Bilen startar lätt och växlarna klickar i perfekt, bromsarna drar jämt, handbromsen tar lagom långt upp. Inga vibrationer, inget knirr eller gnissel. Bilen känns verkligen som en helt ny bil.

Bilen renoverades från augusti 2021 till maj i år ner till minsta detalj. Bilderna talar för sig själva, ungefär 2000 arbetstimmar har lagts ner på bilen. Dessutom trimmades B18-motorn upp till 135 hästkrafter. All mekanik har renoverats och återskapats av landets främsta experter. Inredningen är återställd till ungefär samma skick som när bilen lämnade Volvofabriken 1965, förutom att bilen fått rullbälten. 

– Helt likvärdig med ny bil, titta på bilderna och njut. Innertaket bytt två gånger då det råkade bli ett knappt synbart veck vid bakrutan första gången. Ventilationsrutor omkromade, alla smådetaljer bytta eller renoverade. Hastighetsmätaren renoverad av proffs och står på ursprunglig mätarställning 9472 mil. Vi kan dock inte styrka mätarställningen, uppger Bilwebauctions.

Volvo PV 544 Sport är en av de mest åtråvärda klassikerna i Sverige och var en drömbil för många redan som ny på 1960-talet. I original lämnar B18D-motorn med dubbla SU-förgasare 90 ystra hästkrafter. Det var lika mycket som Porsche 356 hade på 1960-talet, så PV Sport var en värsting på sin tid. Prisrekordet för PV Sport är 650 000 kronor, den här PV:n blev alltså nästan lika dyr, 605 000 kronor.