Därför får priskriget Tesla och andra elbilsaktier att falla nu

Priskriget på elbilar har fått flera biltillverkare att falla på börsen. Tesla som startade priskriget föll 13 procent förra veckan. BYD har tappat 10 procent på en vecka och nedgången fortsatte i morse. Xpeng har fallit 15 procent på en vecka. Nu spekuleras det i att Teslas priskrig ska knäcka nya tillverkare. 

Tesla drog igång ett priskrig på elbilar i december som fortfarande ger ringar på vattnet. I helgen berättade Carup att priskriget i Kina nu spridit sig till bensinbilar. Mercedes-Benz har sänkt sina priser med upp till 170 000 kronor på C- och E-klass.

De etablerade tillverkarna kan kanske klara priskriget, men för nya spelare som lever på riskkapital kan det bli desto tuffare. Under den gångna veckan har aktierna fallit kraftigt i flera elbilstillverkare. Tesla som drog igång priskriget tappade 13 procent. BYD som inte var sena att haka på gick ner med 10 procent, medan nya tillverkaren Xpeng har fallit med 15 procent. 

I början av året steg Teslas aktie kraftigt när marknaden trodde att prissänkningarna skulle öka efterfrågan kraftigt på Teslas bilar. Nu verkar många investerare tro att det bara vara en tillfällig effekt efter att konkurrenterna följt efter. Den långsiktiga effekten tycks istället bli sänkta marginaler för alla och att svagare spelare riskerar att slås ut från marknaden.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester