Prisfall på beg elbilar även i Tyskland: ”Elon-effekt”

Nu faller priserna på begagnade elbilar även i Tyskland. Enligt bilbranschen beror prisfallet både på tekniska framsteg och priskrig på nya bilar. 
– En ny bil med förbränningsmotor går inte plötsligt 200 eller 300 kilometer längre än en gammal. Det gör dem mer stabila i värde, säger Marcus Hungerkamp, chef för hyrbilsföretaget Starcar Europe.

Begagnade elbilar har i stor utsträckning kunnat exporteras från Sverige, då prisnivån utomlands varit högre än här hemma. Men nu kommer rapporter i flera olika medier om att elbilarna har en svag andrahandsmarknad även i Tyskland.  

I Tyskland har miljöbonusen på nya elbilar dragits in, något som lett till priskrig på nya elbilar. Det sätter priserna på begagnat under stark press, uppger Handelsblatt. En annan faktor är att tekniska framsteg gjort att nya elbilar fått betydligt högre räckvidd på några få år. Det har till exempel gjort att priset på en två-tre år gammal Audi e-tron halverats från nypriset. 

Begagnatplattformen AutoScout24:s försäljningschef Stefan Schneck kallar prisfallet för ”Elon-effekt” och tror att elbilarnas restvärden kommer att “minska avsevärt” 2024. Enligt tyska begagnatsajten Mobile.de “måste priserna på elbilar sjunka avsevärt för att återuppväcka motivationen att köpa”.

Men det är inte elbilarna som faller i pris i Europa. Ny statistik från Auto1 visar att begagnade bilar totalt sett gick ner med 3,3 procent i januari. Priserna är dock fortfarande 24,8 procent högre än före Covid-19-pandemin. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester