Porsches offensiv: Ny elektrisk Cayenne och elektrisk jätte-SUV

Porsche planerar att släppa elektriska versioner av Cayenne och en ny jätte-SUV som utmanar BMW X7. 
Det är bara två av modellerna i en jätteoffensiv med sex elektriska lyxbilar. 

Om bara någon månad ska Porsche börsnoteras med ett börsvärde på 900 miljarder kronor. Då gäller det att leverera och Porsches plan för det är fler elbilar.  Porsche kommer att lansera sex olika helt elektriska lyxbilar de närmaste åren, uppger Autocar

Det handlar om en elektrisk version av Porsche Cayenne, märkets mest vinstgivande modell genom tiderna. Att den mindre SUV:en Macan kommer som elbil är välkänt sedan länge. 

Även Porsche Panamera ska förvandlas till elbil och blir numret större än Taycan. Panamera blir en direkt konkurrent till Mercedes EQS och Lucid Air.

Porsche Taycan får en ersättare runt 2027.

Porsche jobbar också på en ersättare til dagens Taycan, och bilen delar plattform med Panamera. modellerna väntas komma omkring 2027. De nya elektriska SUV:arna använder en ny plattform som kallas Premium Platform Electric (PPE), som Porsche utvecklar tillsammans med Audi.

Den allra första modellen på plattformen blir enligt Autocar en ny jättelik SUV med sju sittplatser, större än dagens Cayenne. Bilen blir över fem meter lång och kommer omkring 2025.

Porsches nya elektriska modeller får ett vidareutvecklat 800 V-batteri. Enligt Auotcar har batteriet högeffektiv cellteknik och en anod med extra högt kiselinnehåll. 

Till skillnad från många andra biltillverkare har Porsche inte satt något slutdatum för sina bilar med förbränningsmotorer. Kunderna får själva välja vilka motorer de vill ha beroende på bilmarknad och regelverk.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester