Porsche ska börsnoteras – för att betala omställning till elbilar

Volkswagen är på väg att sätta Porsche på börsen för att ha råd med omställningen till elbilar. 
– Fordonsindustrin förändras i grunden. En börsintroduktion av Porsche AG skulle ge oss ytterligare flexibilitet för att påskynda denna omställning, säger Herbert Diess, Koncernchef, Volkswagen AG.

Volkswagen AG bekräftar nu att man gör en bedömning av möjligheten till en börsintroduktion av Porsche. Anledningen sägs vara att frigöra kapital till koncernens omställning till elbilar och att synliggöra Porsches värde. Introduktionen kan komma redan efter sommaren.

– Fordonsindustrin förändras i grunden. Volkswagen är fast beslutet att spela en ledande roll i en värld av utsläppsfri och självkörande mobilitet. En börsintroduktion av Porsche AG skulle ge oss ytterligare flexibilitet för att påskynda denna omställning. Porsche AG skulle få större entreprenörsfrihet och samtidigt fortsätta att dra fördel av synergieffekter från koncernen, sa Herbert Diess, Koncernchef, Volkswagen AG.

Vid en börsintroduktion förväntas aktiekapitalet i Porsche delas upp i 50 % preferensaktier och 50 % stamaktier och upp till 25 % av preferensaktierna kommer att släppas ut på marknaden som en del av en eventuell börsintroduktion. Volkswagen AG kommer även fortsättningsvis att ha en majoritetsandel och inkludera Porsche AG i sin finansiella redovisning genom en fullständig konsolidering. Personalen går inte lottlös om introduktionen lyckas. Omkring 130 000 anställd kana få en engångsersättning på 2 000 euro var genom ett medarbetardeltagande.

Köp din Porsche online

Senaste nytt