Porsche köper hälften av Red Bull – så blir intåget i Formel 1

Porsche kommer att köpa hälften av Red Bulls Formel 1-stall. Sannolikt kommer det nya stallet att heta Porsche-Red Bull.
Affären avslöjas av dokument som lämnats in till konkurrensmyndigheter, enligt Autosport.
 

Porsche planerar att delta i Formel 1 som motortillverkare från och med säsongen 2026. Inför inträdet i F1 köper nu Porsche hälften av Red Bull, uppger Autosport. Affären är fortfarande hemlig, men avslöjas av dokument som publicerats av Marockos konkurrensmyndighet. Processen sägs ha påskyndats av att Porsches vd Oliver Blume tar över hela Volkswagenkoncernen. Enligt dokumenten blir affären officiell fjärde augusti.

Samgåendet mellan Porsche och Red Bulls görs i flera delar. Dels blir det en joint venture mellan bolagen för att leverera motorer till F1-stallet. Dels kommer Porsche att äga 50 procent av Red Bull Technology, som utvecklar kompletta bilar till Red Bull och systerteamet AlphaTauri. Porsche kommer dessutom att äga 50 procent av Red Bull Racing, själva tävlingsstallet, uppger Autosport. 

Affären skulle ha blivit officiell under Österrikes Grand Prix, men de nya motorreglerna från FIA har inte blivit klara ännu. Av miljöskäl vill Volkswagenkoncernen inte gå ut med affären innan de nya mer klimatvänliga motorreglerna är officiella. Reglerna tros bli officiella senast i oktober.

Den nya motorn i Formel 1 kommer att baseras på samma turboladdade 1,6-liters förbränningsmotor som idag, men kommer att bli hybridiserad i större utsträckning med en elektrisk effekt på 350 kW. Bilarna ska köras på förnybart bränsle som gör sporten koldioxidneutral. 

Även Porsches koncernkollega Audi ska gå in i Formel 1, men har hittills inte lyckats hitta samarbete med något stall. Audi sägs nu  förhandla med Sauber.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester