Rekordmånga rattsurfare togs 2024. Nu avslöjar polisen sina knep för att direkt upptäcka om någon använder mobilen i bilen.
– Det är egentligen en lättare form utav vårdslöshet i trafik, säger trafikpolisen Joakim Bengtsson.
Att använda mobiltelefonen under bilkörning är inte bara farligt – det är också olagligt. Sedan lagen mot att använda mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning infördes 2018, har polisen rätt att bötfälla förare som bryter mot detta och förra året ökade antalet rattsurfare med 4000. Bara under 2024 har runt 20 000 personer i Sverige fått böter för att ha använt mobilen under bilkörning.
Polisen behöver inte ens se dig skriva eller scrolla – ditt körbeteende kan avslöja dig. För P4 Västmanland avslöjar trafikpolisen Joakim Bengtsson hur polisen snabbt kan upptäcka någon som använder sin mobil bakom ratten.
– Oftast ser man att det kanske går lite vingligt, man kör mellan linjerna, lite fram och tillbaka då, det kan komma lite nära framförvarande fordon och såna saker.
Om du blir ertappad med att använda mobiltelefonen under bilkörning riskerar du böter på 1500 kronor. Dessutom kan ditt beteende anses vara så pass allvarligt att det klassas som vårdslöshet i trafik, vilket kan leda till ännu strängare straff.
– Själva handhavandet av mobiltelefonen, det är det som tar bort koncentrationen. Det är koncentrationsbortfallet som vi rapporterar för det är egentligen en lättare form utav vårdslöshet i trafik. Du har inte koll på trafiken, säger trafikpolisen till P4 Västmanland.
Tidigare har vi också skrivit om en annan metod som polisen börjat använda sig av vilket lett till att många fler rattsurfare bötfälls. Genom att stå på en bro kan polisen se rakt ner i bilen. Om en person har mobiltelefonen i handen meddelar polisen sina kolleger som står längre bort och sedan kan stoppa rattsurfaren.
Rattsurfande är väldigt vanligt berättar trafikpolisen Joakim Bengtsson. Han säger att polisen dagligen ser förare som bryter mot lagen, men att resurserna inte alltid räcker till:
– Varje pass ser vi folk, ibland har vi inte ens möjlighet att ta dem vi ser för att vi har andra jobb.
LÄS MER:
Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.