Polisen beslagtog Ferrari – byggde om den till rekordsnabb polisbil

Polisen i Tjeckien har fått sin snabbaste bil någonsin. Ferrarin användes av kriminella, men beslagtogs och har nu blivit polisbil. Nu kan den jaga fortkörare i över 300 km/h.

Se upp om du passerar Tjeckien på årets bilsemester. Polisen kommer att använda Ferrarin för att jaga de mest aggressiva förarna på landets motorvägar. De kommer också övervaka trimmade bilar och övervaka streetrace. 

Polisen i Tjeckien tog helt enkelt en beslagtagen Ferrari 458 Italia och byggde om den till polisbil. De lyfter nu fram att bilen kostat dem mindre än att köpa en ny Škoda Scala, strax under 130 000 kronor. Dessutom kostade det drygt 60 000 kronor att få Ferrarin i skick då den stått still i nästan 10 år. 

Bilen har byggts om för att passa behovet hos trafikpolisen och har samma utrustning som en vanlig polisbil. Bland annat finns det kamerasystem och pistolhastighetsmätare. Kanske hade den kunnat säljas på auktion och inbringa miljonbelopp, men tjeckisk polis räknar annorlunda. Enligt polisen beslagtogs 900 fordon förra året, och Ferrarin var inte ens det mest värdefulla. 

Bilen blir tveklöst en av världens snabbaste polisbilar. Ferrari 458 Italia har några år på nacken, men prestandan är högst modern. Bilen har en V8 på 570 hästkrafter och toppfarten är 325 km/h. Om polisen står vid vägkanten tar det bara  upp till 100 km/h tar bara 3,4 sekunder. Den aktuella beslagtagna Ferrarin är från 2011 och har inte körts mer än 200 mil.

– Fordonet kommer att användas i en rikstäckande enhet och vi räknar med att den ska användas mot de mest aggressiva piraterna på tjeckiska vägar. Vi kan också använda dess potential när vi jagar stulna fordon som passerar vårt territorium till grannländerna. Utbudet av uppgifter som fordonet kommer att utföra är riktigt brett, säger chefen för trafikpolisen.