Polis drog pistol mot kvinnlig fortkörare: ”Panik”

En svensk polisman drar sitt vapen mot en kvinna som enligt honom kört i 170 kilometer i timmen på en 100-väg.
Jag tänkte: ”Han kommer skjuta mig om jag stannar här”, sa kvinnan, till tidningen Smålänningen

Det var tidigare i somras som en kvinna körde på riksväg 25 med sin man i passagerarsätet. Enligt kvinnan höll hon en hastighet i 105-110 kilometer i timmen på 100-väg. Vid ett tillfälle kör hon om en bil som sedan lägger sig bakom kvinnan och börjar blinka med helljuset. Efter ett tag kör han upp jämsides med kvinnan och ska då rikta en pistol mot paret. 

Kvinnan saktar ner och blir då omkörd av en svart Volkswagen Golf. Hon förstod då inte att det var en polisman.
– Han tvärbromsar mitt på vägen och kommer ut från bilen och riktar sitt vapen mot mig. Jag tänkte: ”Han kommer skjuta mig om jag stannar här”. Han hade sån ilska i ögonen. Jag fick panik och körde därifrån, säger kvinnan till Smålänningen. 

Polismannen drog sitt tjänstevapen mot kvinnan, som filmade händelsen. Foto: Polisens förundersökning

Efteråt skulle det visa sig att mannen som stannade paret och höjde ett vapen mot bilen var polis. Kvinnans berättelse om polisens agerande går att bekräfta genom ett klipp som spelades in inifrån bilen. Polisen själv försvarade sitt agerande genom att hävda att kvinnan kört i en hastighet över 170 kilometer i timmen och var därför rädd att hon skulle köra på honom, vilket gjorde att han drog sitt tjänstevapen. 

Efter händelsen anmälde polisen kvinnan för hastighetsöverträdelse, vårdslöshet i trafik och för att ej ha stannat på polismans tecken. Samtidigt hävdade kvinnan att polisen agerat fel som höjde sitt vapen mot henne och två förundersökningar inleddes.

– När förhållandena kräver förhöjd beredskap får pistolen bäras i handen. Att dra vapen är ett av våra verktyg. Det kan ske när vi ska gå in i en byggnad där inbrottslarmet gått, eller vid ett fordonsstopp. Det handlar om att vi höjer beredskapen för att snabbt kunna agera, sa Anna Blomqvist tillförordnad LPO-chef och den anmälda polisens chef, till Smålänningen. 

Ord stod mot ord och nu har kvinnan straffats medan polisen friats helt och hållet. Kvinnan döms för fortkörning, men frias från de andra två punkterna. Efter en internutredning gjorde polismyndigheten en bedömning av polismannens agerande och ansåg att han inte gjort något fel, vilket gjorde att ärendet lades ner och polisens chef kommer inte vidta några åtgärder.
– Ärendet är nedlagt. Bedömningen är att polismannen inte gjort något fel, alltså att utredningen har visat att han inte agerat klandervärt, sa Anna Blomqvist, till Smålänningen.
LÄS MER: