Polestar går in på börsen – Leonardo DiCaprio blir en av ägarna

Midsommar med sill, nubbe – och Polestaraktier. Elbilstillverkaren tar steget in på Nasdaqbörsen nu på fredag. En av aktieägarna är skådespelaren Leonardo DiCaprio. 

Polestar trotsar det iskalla börsklimatet och ger sig in på Nasdaqbörsen genom en SPAC-affär med Gores Guggenheim. Enligt ett pressmeddelande är planen att notera aktien på midsommarafton. På torsdag röstar aktieägarna i Gores Guggenheim om bolaget ska fusioneras med Polestar. Ett sätt för Polestar att ta köksvägen till börsen. Vid noteringen tillförs Polestar 8,5 miljarder kronor i nytt riskkapital. 

Så här ser Polestar 3 ut snett bakifrån. Modellen blir helt officiell i oktober 2022, men redan nu har vi sett det mesta. Foto: Polestar

Målsättningen vid noteringen är att Polestar ska få en värdering på 200 miljarder kronor, något som kan bli en utmaning i nuvarande börsklimat. 

Hittills i år har flera elbilsaktier rasat i värde och Polestar kan få en tuff resa på börsen. Bolaget har dock stark tillväxt och sikta på att sälja 290 000 bilar år 2025. Volvo Cars äger 49,5 procent av aktierna och Geely den större delen av övriga aktier. Bland övriga aktieägare finns skådespelaren Leonardo DiCaprio. Bolaget har fått kritik för att free float är så låg som sex procent, det vill säga de aktier som inte är upplåsta hos storägare, vilket gör att omsättningen i aktien riskerar att bli låg.