Peter körde sin Saab 900 Aero 161 000 mil – fick ny Saab gratis

Här är Saaben som har gått längst i världen. Peter Gilbert körde sin 900 Aero i 161 000 mil – sedan gav han bort bilen till ett museum. Belöningen blev en splitterny Saab i gåva innan konkursen. 

Att en Saab går långt är inget ovanligt, men Peter Gilbert från Wisconsin är förmodligen den som kört längst i en Saab. Han köpte sin första Saab redan 1966 och 40 år senare hade han kört en miljon miles, 161 000 mil, i sin Saab 900 Aero Turbo 16. 

Peter Gilbert föddes i Storbritannien men flyttade till Glendale, Wisconsin. 1989 köpte han en Saab 900 Aero, i USA kallad SPG, och det tog honom inte mer än 17 år att passera en miljon miles 2006. I mil räknat är det nästan 9500 mil varje år, vilket visar att Saab hade en enastående kvalitet när det begav sig. Peter Gilbert jobbade som resande säljare och använde sin Saab varje dag i jobbet.

Ögonblicket innan mätaren slår om till 0, vilket innebar en miljon miles.

Enligt Peter Gilbert var hemligheten bakom de många milen noggrant underhåll och täta byten av oljor och vätskor. Han har inte direkt kört försiktigt, på en racerbana testade han bilen i 217 km/h. Och Saaben stod emot kollisioner med inte mindre än åtta hjortar i Wisconsin. Två tankbilar med bränsle gick åt för att komma upp i den aktningsvärda körsträckan.

Den enda större renovering som krävdes var ett växellådsbyte vid 200 000 miles, 32 000 mil. Men nästan alla delar är original från fabriken. 16-ventilsturbon stod pall för alla milen. 

När den historiska körsträckan passerades 2006 hade Saab en PR-avdelning som var på alerten. De uppvaktade Peter Gilbert och gav honom en splitterny Saab 9-5 Aero helt gratis när de fick höra talas om bedriften. Samtidigt lovade Saab att alla som körde mer än en miljon miles skulle få en gratis Saab 9-5, men de behövde aldrig ge bort några fler bilar innan konkursen var ett faktum 2011.

– Det är ju jättekul att få en helt ny bil bara så där, säger Gilbert. Dessutom är ju 9-5:an en bra bil, framförallt väldigt säker och det är bra med tanke på all hjort som rör sig här i Wisconsin, kommenterade Gilbert. 

Peter Gilbert fann det för gott att pensionera bilen efter den aktningsvärda körsträckan. Han donerade den till bilmuseet i Wisconsin som ligger i Hartford. Där står bilen än idag och Peter Gilbert besöker sin bil med jämna mellanrum. Så sent som för ett år sedan lade Peter ut en bild när han träffade sin älskade Saab igen.

Enligt sajten Saabnet är Gilberts Saab den som gått längst i världen. Tvåa ska Chris Martin vara som kört 685 741 miles med en 900 Turbo från 1989. Det motsvarar 110 335 metriska mil. En Volvoförare som körde 161 000 mil, en miljon miles, fick också en ny Volvo S60 från Volvo i USA.