Påven vinkar farväl till avgaser – här är hans nya elbil

Påven Franciskus byter till elbil. 
Han har beställt en Fisker Ocean som påvmobil. 
Nya bilen visades för påven i Vatikanen häromdagen. 

Tidigare påvar har åkt såväl Lincoln Continental som Mercedes Geländewagen. Ja, till och med en Seat Panda har byggts om till en öppen påvmobil där påven kan stå och ta emot ovationer. 

Nu är det dags även för påven att vinka adjö åt miljöförstörande fossila bilar. Nyligen bestämde sig påven för en helt elektrisk Fisker Ocean som visades upp för påven på bilder under ett besök i Vatikanen. 

– Jag blev inspirerad att läsa att påven Franciskus är mycket omtänksam mot miljön och effekterna av klimatförändringar för kommande generationer. Hans nya Fisker Ocean kommer att innehålla en mängd hållbara material som mattor gjorda av återvunnen plast från havet, säger Henrik Fisker. 

Tidigare har påven åkt med en vätgasdriven Toyota Mirai, men nu blir det helt elektrisk drift som gäller. Hans nya Fisket har en stor skottsäker glaskupol där påven kan blicka ut över folkhavet, som slipper andas in avgaser från påvmobilen. Dessutom har bilen solceller på taket – så bilen laddas när påven vinkar till folkmassorna.

Påven är en av världens främsta förespråkare för klimatet. Redan 2015 gick han ut och krävde att världens ledare skulle ta klimatförändringarna på allvar. 2019 träffade han Greta Thunberg och hyllade henne för insatserna för världens klimat. 

– Jag tackade honom för att han kämpar för klimatet. Och han sade: ”Carry on, Greta. Just carry on!”, sade Greta efter mötet. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester