Enormt fynd i fabriken: Gömda skisser på hemliga Saabar

Ett enormt fynd med bortglömda och gömda ritningar och designskisser har gjorts i den gamla Saabfabriken i Trollhättan. I torsdags gjorde Nevs en symbolisk överlämning av kulturskatten till Saabmuseet. 
– Det kommer att bli enormt spännande att gå igenom. Det är både visade och helt ovisade Saabmodeller, säger Peter Bäckström, intendent på Saabmuseet till Carup.

Tidigare helt okänt designmaterial har upptäckts av Nevs i den gamla Saabfabriken i Trollhättan, avslöjar Ttela idag. Materialet består av ett stort antal tidigare helt ovisade skisser och beskrivs som en otrolig kulturskatt. Det finns unika designskisser både på Saabmodeller som tillverkats, men också på hemliga projekt och konceptbilar som aldrig gått i produktion. Vissa historiska skisser är 90 år gamla.

Fyndet gjordes i bortglömda hurtsar där Saabs tekniska avdelning tidigare har suttit. Nevs håller nu på att tömma lokalerna och då gjordes det otroliga fyndet under en flyttstädning.
– Vi ska vara helt ute ur lokalerna i mitten av april. Nu har vi börjat flyttstäda och går successivt igenom hurtsarna. Vissa har stått framme, men har inte öppnats, andra har varit mer undangömda. Det gör samtidigt ont i hjärtat att gå igenom det här. För mig och många andra är det ens andra hem och ens andra familj. Jag är grymt imponerad av alla kollegors humör och engagemang i det vi gör nu, säger Frank Smit, teknisk chef på Nevs till Ttela.

Fyndet innehåller bilmodeller från Saab som aldrig har visats. Det här skulle kunna vara en Saab 9-5 sedan, eller någon ännu lyxigare hemlig modell. Foto: Andreas Olsson/TTELA
Materialet låg delvis gömt i hurtsar som glömts bort i fabriken. Det upptäcktes av Nevs och överlämnas här på bilden till Saabmuseet. Foto: Andreas Olsson/TTELA

Materialet överlämnades av Nevs till Saab vid en symbolisk ceremoni i torsdags. Det innehåller skisser av kända designers som Sixten Sason och Björn Envall, men också andra designers som arbetat på Saab. En bild visar en tidigare okänd svensk folkvagn från 1930-talet, ritad av Sixten Sason. Hela omfattningen av det otroliga fyndet är ännu inte klarlagt, och Peter Bäckström är hemlighetsfull. 
– Det ska bli enormt spännande att gå igenom hela materialet. Det sträcker sig mestadels från 1960-talet fram tills att Saabepoken gick i graven, säger Peter Bäckström på Saabmuseet. 

Materialet är stå stort att det inte kommer att få plats på Saab-museet och nu söks samarbetspartners för att lagra det och ordna utställningar.
– Det kan bli nya utställningar av detta. Detta är konst och det kan bli aktuellt att vi ska samarbeta med andra för att kunna visa allt. Jag vet ännu inte hela omfattningen och har inte hunnit se allt. Det är allt från bilder på Saab 99 till helt okända modeller som aldrig visats. 

Enligt uppgift ska Nevs även ha överlämnat andra föremål som funnits på Saab-fabriken till Saabmuseet, men det är än så länge hemligt. 
– Så kan det vara, säger Peter Bäckström utan att vilja avslöja mer. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester