Otroliga gåvan: Elon Musk ger bort 53 miljarder kronor till välgörenhet

Teslas vd Elon Musk donerar 53 miljarder kronor till välgörenhet. Det är en av de största enskilda donationen i historien. Gåvan gjordes några dagar efter att FN sagt att 6 miljarder dollar kan rädda 42 miljoner människor från svält. 

Nya uppgifter från den amerikanska finansinspektionen visar att Teslas vd och huvudägare Elon Musk skänkt bort mer än fem miljoner Teslaaktier till välgörenhet. Värdet på donationen var 5,7 miljarder dollar, vilket motsvarar 53 miljarder kronor. Det sägs vara den största enskilda donationen till välgörenhet i historien. 

I november gjorde FN ett utspel om att en donation på 6 miljarder dollar skulle kunna lösa en stor del av världssvälten och rädda 42 miljoner människor. De uppmanade personer som Elon Musk och Jeff Bezos att vara mer generösa. Bara några dagar senare gjorde Elon Musk sin donation. Det är ännu inte känt vilka välgörenhetsorganisationer som fått den enorma gåvan. 

Totalt var det 5044 000 Teslaaktier som Elon Musk gav bort. Enligt Business Insider gick gåvan via en stiftelse. Donationerna gjordes mellan den 19 november och 29 november. 

Samtidigt som gåvan gjordes hade Elon Musk ordväxling med David Beasley som är chef för FN:s World Food Program. Beasley sade bland annat till CNN att 42 miljoner människor skulle dö om miljardärer som Musk och Bezos inte donerade pengar. Elon Musk ifrågasatte påståendet och skrev på Twitter att han skulle sälja Teslaakatier om Word Food Program kunde visa sin uträkning. Den 16 november ska David Beasley ha återkommit till Elon Musk med en plan, uppger Business Insider. 

FN:s World Food Program har avböjt att kommentera om de fått donationen och säger till Bloomberg att det är upp till dem själva. 

Elon Musk är även världens största skattebetalare. Han ska i år betala över 100 miljarder kronor i skatt. Donationen och skatten till trots så är Elon Musk rikast i världen med en förmögenhet på 227 miljarder dollar, eller över 2100 miljarder kronor. 

Köp din tesla online

Senaste nytt