Orörd tidskapsel från 70-talet: Volvon stod gömd i 38 år

Volvon från 1975 är en riktig tidsmaskin. Den användes bara i två år innan den ställdes undan och stod i dvala i 38 år. Först 2015 fick den unika tidskapseln se dagsljuset igen. 
– Det blir inte mer orört originalskick än så här, uppger Bilwebauctions som säljer bilen. 

Nyligen var det 30 år sedan den allra sista Volvo 240:n rullade av bandet hos Volvo i Torslanda. Ingen annan Volvobil har tillverkats i fler exemplar, hela 2 862 413 bilar blev det innan produktionen lades ner 1993. 

Volvo 240 såg dagens ljus 1974, och nu finns chansen att komma över en bil som är en riktig tidsmaskin och tar dig tillbaka till eran när 240 var en ny modell. Någon gång 1975 köpte en man i Sävedalen en ny Volvo 242, men mannen han bara använda sin nya Volvo i två år och ett par tusen mil innan han dog. 

Familjen behöll hans bil och ställde undan den i förvaring. Där blev bilen stående i 38 år, innan den togs fram år 2015 som en tidskapsel från 1970-talets mitt. När bilen väcktes från sin Törnrosasömn stod den fortfarande på originaldäcken från Trelleborg, som nu medföljer vid sidan om. 

242:an kommer i en mycket tidstypisk orange kulör, för övrigt samma färg som Volvo använde när pressen bjöds in för att testa bilen i Borlänge året innan den här bilen tillverkades. De bruna sätena är lika 70-talsmässiga, och en kulör som aldrig riktigt kommit på modet igen. 

– Här råder nybilsskänsla – enda som bytts ut är gummimattorna på golvet då de ursprungliga blivit hårda och spröda. Panelen under handskfacket hänger lite lös då det någon gång monterats en högtalare där bakom, säger värderingsmannen Mårten Carlsson hos Bilwebauctions.

Utvändigt är ser bilen ut som om den lämnat Volvohallen häromdagen. Lack, lister och blankdelar håller högsta möjliga finish. De enorma kofångarna som var en nyhet för modellen har kvar den ursprungliga borstade rostfria ytan i helt oskadat skick. Några bättringar finns dock på lacken och en dörr och huven har lackerats om. Det är bara att vrida om nyckeln på tidsmaskinen och uppleva 70-talet igen. 

– Kan i princip jämföras med en ny bil. Går tyst, mjukt och allt fungerar och låter som det gjorde i dom här då, skriver Bilwebauctions som bedömer att bilen kan gå för så mycket som 200 000 kronor. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester