Då kan du åka dit – fast du är spik nykter

SUPA-regeln är en trafikregel få bilister känner till. Utan att du ens är druckit en droppe kan du förlora körkoret och få dagsböter.

Namnet SUPA sticker onekligen ut och många undrar såklart vad det betyder. Trots namnet så har förkortningen bara delvis med alkohol och droger att göra. S står för sjukdom, U för uttröttning, P för påverkan och A för annat. Tillsammans blir det SUPA och det regleras i Trafikförordningens tredje kapitel, första paragrafen.

1 § Fordon får inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra saker så att du inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt.
– Du måste kunna ta korrekta beslut för att vara en bra bilförare.Var gränsen går är omöjlig att besvara förutom när det gäller alkohol och droger. Då är det 0,2 promille som gäller och vid drogerna är det noll acceptans, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg

Men när det kommer till sjukdom är gränsen svårdragen. Många kan köra bil alldeles utmärkt trots att de är förkylda. Medan andra blir så påverkade att de har svårt att koncentrera sig på körningen. Skulle du vingla och köra trafikfarligt på grund av sjukdom, utmattning eller annat kan du straffas.
– Du måste själv ta ansvar för var din gräns går. Vissa har kanske ett så betungande jobb att de är slut i huvudet efter dagen och inte kan köra hem.

Trötthet eller utmattning är en vanlig orsak till dödsolyckor. Trafikverkets grupp för djupstudier av dödsolyckor ser att det är en vanlig anledning till allvarliga olyckor.
– Många dödsolyckor sker antingen vid möten eller omkörningar. Ofta har personen kommit ut på fel sida av vägen, om det beror på trötthet eller sjukdom kan vi inte veta eftersom personen är död, säger analytikern Magnus Lindholm.

Därför är det viktigt både för din och andras säkerhet att du bara kör bil när du klarar det. Fysisk trötthet är en annan sak som kan påverka din förmåga. Varje år inträffar flera trafikolyckor efter ansträngande motionslopp. Så sent som i våras körde en norrman i diket kvällen efter Vasaloppet.
– Om man har åkt Vasaloppet eller är fysiskt uttröttat på något sätt måste du vara vaksam och ta ansvar. Om man somnar vid ratten är det vårdslöshet i trafik, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Trafiksäkerhetsfrågor är på agendan. Tidigare diskuterades bara alkohol och droger. Men inom EU har man också tagit upp frågan kring trötthet och sjukdom också.
– Det stora diskussionsämnet nu är när man är i stånd att köra. Det är något som du själv måste avgöra. Det finns de som får huvudvärk av ipren eller kanske man blivit yr av c-vitamin, det är något som är upp till var och en, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Om du bryter mot Suparegeln väntar oftast ett åtal för vårdslöshet i trafik, dagsböter och indraget körkort är ett vanligt straff. Men du kan också få fängelse i upp till två år om det klassas som grov vårdslöshet i trafik.
LÄS MER: