Sverige har fått nya fartkameror. Just nu finns exakt 2606 stycken. Här är kartan med alla de okända platserna. Många på landsbygden kräver fler fartkameror.
– Folk kör som galningar, jag vill att man sätter upp flera för att det ska bli säkrare, säger Therese Lundquist i Haglösa utanför Trelleborg.
Med senaste utbyggnaden finns 2606 fartkameror i Sverige. Du hittar alla platserna på kartan här nedan. Enligt Trafikverket planerar man att bygga ut till cirka 2800 stycken innan året är slut. Det välkomnas av många människor som bor på landsbygden.
– Vi har som plan att bygga 200 stycken om året, säger Eva Lundberg, ansvarig på Trafikverket.
Fartkamerorna var avskydda när de kom. Men för många människor som bor längs trafikerade vägar på landet är det en välsignelse och livförsäkring.
– Vi som bor här vill se fler fartkameror. Nu när motorcyklarna kommer blir det ännu värre, här utanför på Lundavägen mellan Trelleborg och Lund/Malmö kör folk som galningar, säger Therese Lundquist.
Källa: Trafikverket
Hon får medhåll. Ungefär 70 mil norrut i Östra Löa. En liten by i Bergslagen på gränsen mellan Västmanland och Dalarna värnar man sina fartkameror.
– Det finns något som kallas för Löarakan, den inbjuder folk till att köra fort. Dessutom finns det en busshållplats och barnen behöver gå över vägen, säger Margareta Gustafsson, hyttfogde i Östra Löa.
Byborna åker aldrig fast i de här kamerorna. Istället är det utsocknes fartdårar som fastnar på bild. Även om kamerorna främst har en preventiv effekt.
– Jag har aldrig åkt fast i någon av våra fartkameror och vet ingen som har gjort det heller. Här tycker man att det borde komma upp fler för att sänka hastigheten, för så här kan man inte ha det, säger Therese Lundquist.
Lilla fina Löa ligger utmed Bergslagsdiagonalen. Här passerar turister året runt. Många som är på väg upp till Dalarna passerar genom byn.
– Vår by ligger längs fjällvägen, de som kommer söderifrån och ska upp för att åka skidor åker igenom vår by. De kör fortare, vi som bor här känner till kamerorna och tar det försiktigt, säger Margareta Gustafsson.
Fartkamerorna är omtyckta på landet. När polisen har begränsade resurser blir det ett sätt att få förbipasserande att sänka hastigheten.
– Min sambo har till och med blivit påkörd bakifrån. Det är en väldigt trafikerad väg och vi behöver få ner hastigheten, säger Therese Lundquist.
De boende har länge varit frustrerade över trafiken längs Lundavägen.
– Folk som flyttar hit tycker att trafiken är alldeles förfärlig. Det måste bli ett stopp och jag hoppas att man sätter upp fler fartkameror utmed den här vägen, säger Therese Lundquist.
I Löa tycker man om sin fartkamera.
– Det är bra att den finns där så att det blir ett stopp när man ska gå till bussen, säger Margareta Gustafsson.
Så fungerar fartkameror:
Ungefär 100 meter innan kameran börjar radarn mäta hastigheten.
Om du kört sex kilometer eller mer för fort tas två bilder i snabb följd.
Kameran jämför bilens position på de vita linjerna i de två bilderna för att räkna ut hastigheten utifrån den tillryggalagda sträckan.
Bilderna skickas till polisens ATK-avdelning i Kiruna för utredning. Där jämförs bilden med körkortsregistret. Sedan får bilägarna handlingar hemskickade.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.