Okända faktorn: Därför kollapsar vägräcken av elbilar

Dagens vägräcken är byggda enligt en standard från 90-talet och klarar inte elbilarnas vikt.
Men det är inte bara vikten som gör dem livsfarliga. Nu avslöjar forskare fler okända faktorer
.

När en elbil på närmare tre ton plöjer rakt igenom ett motorvägsräcke väcker det uppmärksamhet. Filmen på en Rivian R1T som slår igenom skyddet utan att bromsas nämnvärt har delats i högt tempo och vi har även skrivit om händelsen tidigare. Men det är inte hela sanningen när det kommer till farliga vägräcken som kan skada mer än göra nytta.

Enligt amerikanska säkerhetsforskare som intervjuats av The Drive spelar vikten en stor roll roll. Men det handlar också om tyngdpunkten. Men det verkliga problemet är att krockzonen i elbilar sitter längre ner än vad vägräckena är byggda för.
– Skyddsräckena är konstruerade för att ta emot smällen i bilens mittparti. Men elbilar har ofta batterier i golvet och det sänker tyngdpunkten. Det gör att kraften i krocken träffar för lågt, säger Cody Stolle vid Midwest Roadside Safety Facility i Nebraska.

I praktiken betyder det att bilen kan glida under räcket i stället för att fångas upp. Särskilt om räcket är av äldre modell. I ett test med en Tesla Model 3 körde bilen i stort sett rakt igenom skyddet, eftersom krockenergin missade den del av räcket som är byggd för att fånga upp fordonet.

Och även om vissa fossildrivna SUV:ar också väger mycket är deras krockbeteende annorlunda. De har ofta högre motorhuvar och kraftigare chassipartier som träffar räckets huvudbalk direkt. Elbilarna däremot träffar längre ner där det ofta inte finns något strukturellt skydd.

Detta gäller inte bara i USA. I Sverige byggs vägräcken fortfarande efter en EU-standard som är över 25 år gammal när personbilar vägde runt 1 500 kilo. Trafikverket har tidigare bekräftat att vanliga vägräcken testas med just den typen av fordon.
– Ja, det stämmer att vanliga vägräcken krocktestas med personbil enligt en europeisk standard SS-EN 1317-2, uppgav Trafikverket tidigare för Carup.

Det innebär att dagens elbilar som ofta väger mellan 1 800 och 3 000 kilo inte ingår i testunderlaget. Och ännu mindre deras förändrade krockdynamik. Problemet är alltså inte bara att bilarna blir tyngre. Det är att de förändras på ett sätt som gör att våra vägar inte längre är byggda för att hantera dem. Och det kan få farliga konsekvenser med dödliga utfall.
– Det valet var helt säkert relevant ungefär 1994-1998, när vi började använda denna provmetod. Bilar vägde då kanske 1200-1300-1500 kg. Men vi provar inte med SUV:ar med hög markfrigång. Vi provar inte med bil och släp. Vi provar inte med tunga lastbilar. Vi provar inte med husbilar. Vi provar inte med motorcyklar. Listan kan göras lång. Samt, till slut, vi provar inte med tunga elbilar, säger Jan Wenäll, forskningsingenjör på VTI till Carup.

Faktaruta: Så testas vägräcken i Sverige

  • Vägräckena byggs enligt den europeiska standarden SS-EN 1317, som infördes år 1998.
  • Standardprovet för personbil gäller en 1 500 kg tung bil som kör i 110 km/h med en 20 graders vinkel.
  • Räckena ska deformeras och fånga upp bilen utan att den bryter igenom eller studsar ut i mötande trafik.
  • Tyngre fordon som lastbilar och bussar kräver specialräcken och testas separat.
  • Elbilar och tunga SUV:ar ingår inte i de vanliga testförutsättningarna.
  • Trafikverket kan i vissa fall ställa högre krav, t.ex. vid motorvägar och broar, men många räcken i landet är byggda efter minimikravet.

LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Senaste nytt

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester