Okända bötesfällan – kan ge dig dubbla böter

Vanliga missen kan vara ett trafikbrott. Dessutom riskerar du dubbla böter.
– Många tror kanske att det ska ge fri lejd, säger poliskommissarie Erling Andersson bestämt.

I storstäderna är det vanligt med bilister som dubbelparkerar, eller ställer sig i lastzonen och kanske rentav i en handikappruta och sätter på varningsblinkers. Många tror kanske att det ska lugna lapplisorna eller en förbipasserande polispatrull. Men i själva verket kan det ge dig dubbla problem och enorma böter.

Enligt lagen får varningsblinkers bara användas om du har motorstopp eller drabbats av något fel, eller vid bogsgering. Men många använder den vid andra tillfällen, inte minst vid parkering. Då gör man sig skyldig för dubbla förseelser och riskerar böter. Varningsblinker för nämligen inte användas på det här sättet.
– Varningsblinkersen ger dig inte rätt att göra fel, det är för att varna andra om att något har hänt. Vid motorstopp och liknande tillbud ska man använda sådan, den ger inte fri lejd vid felparkering, säger Erling Andersson.

Kommissarie Erling Andersson är nationell samordnare för trafikpolisen.

Om du dessutom ställer dig riktigt illa till och på köpet hindrar trafiken kan det leda till ordningsböter istället för vanliga parkeringsanmärkningar. Men då måste en polispatrull passera.
– Om det passerar en polispatrull och de bedömer att du hindrar trafik kan det bli ordningsböter, det står i lagstiftningen att man inte får utgöra ett hinder i trafiken, säger Erling Andersson.

Om en polispatrull eller parkeringsvakt kommer medan du har felparkerat med blinkers är risken stor att du får böter. Du kan alltså både åka på en p-bot på över 1000 kronor och ytterligare 500 kronor för att använda varningsblinkers på felaktigt sätt.
– Om en polis kör förbi och har tid ska de ingripa. Sedan är det upp till rapporterande polis, varje situation måste bedömas efter enskild händelse och person, ibland kan det bara leda till en tillsägelse, men det kan också leda till ordningsböter, säger Erling Andersson.

Men felparkeringar är inte polisens huvudprioritering. I första hand så är det parkeringsvakterna och parkeringsbolagen som ska hålla uppsikt på felparkeringar. Parkering med varningsblinkers kommer inte blidka parkeringsvakten. Har du dubbelparkerat eller ställt dig på p-förbud är böterna 1100 kronor.
– Oftast är det parkeringsvakterna som utfärdar böter och beloppen bestäms av kommunerna. Men om en polispatrull kommer förbi ska de ingripa om de har tid och möjlighet, säger Erling Andersson.

Men för att få böter av polisen så måste du ha otur. Störst risk är det att du råkar ut för en lapplisa. Men om du har felparkerat och dessutom slagit på varningsblinkers finns en stor risk att du får dubbla böter och då kan det bli riktigt dyrt.
– Det är ovanligt att poliser utfärdar böter, det vanligaste är att det är parkeringsbolagen som står för detta, säger Erling Andersson.

Regler för varningsblinkers

Varningsblinker får användas då ett fordon på grund av en olycka, haveri eller liknande blir stående på vägen så att det kan utgöra fara eller hinder för annan trafik. Varningsblinker får även användas vid t ex bärgning och bogsering. Användning av varningsblinker fritar inte föraren från skyldigheten att vidta andra lämpliga åtgärder för att varna trafikanter, t ex att på betryggande avstånd från fordonet sätta ut varningstrianglar.

Om du får något fel på ditt fordon på motorväg/motortrafikled, håll så långt åt höger du kan och fortsätt, om möjligt, till närmaste avfartsväg. Blir du tvungen att stanna, ska du köra eller rulla ut bilen så långt som möjligt på vägrenen. När du stannat där, sätt ut varningstriangel och låt eventuella passagerare sätta sig i säkerhet vid sidan av vägen. Speciellt gäller det att se till att barnen inte kan komma in på körbanan.
Källa: NTF
LÄS MER: