Du kan begå ett brott och få böter när du tvättar din bil hemma. I vissa områden i Sverige är det helt förbjudet att tvätta bilen. 100 000-tals svenskar bor i förbjudna områden. Biltvätt kan få samhällsfarliga konsekvenser.
Det kan verka som ett enkelt sätt att få bilen glänsande ren, men att tvätta bilen på gatan innebär mer risker än du kanske tror. Förutom att det kan vara olagligt, kan det också vara skadligt för både miljön och vårt dricksvatten. Här är varför du bör tänka om innan du ställer bilen på gatan med svampen i hand.
Det finns egentlingen inga specifika lagar som direkt förbjuder biltvätt på gatan. Men enligt miljöbalken får vi inte släppa ut orenat avloppsvatten – och smutsvattnet från din biltvätt innehåller farliga ämnen som inte bara hotar naturen utan även vår hälsa. Oavsett om du använder bilschampo eller avfettningsmedel, rinner kemikalier, tungmetaller och oljerester av bilen och ut på gatan. Och därifrån direkt ut i naturen, eller i bästa fall, till ett reningsverk som kanske inte ens kan få bort allt skadligt innehåll.


Det som många inte vet är att det smutsiga tvättvattnet, när det inte tas om hand på rätt sätt, kan hamna i vattentäkter, sjöar eller floder. I värsta fall når det våra grundvattenreserver, som vi är helt beroende av för vårt dricksvatten. I vissa områden, som vattenskyddsområden där våra vattentäkter finns, är det strängt förbjudet att tvätta bilen på gatan just för att skydda dessa känsliga resurser. Föroreningarna från din biltvätt kan påverka såväl dricksvatten, miljö och människors hälsa negativt.
Så vad händer om du bryter mot reglerna? Förutom miljöpåverkan riskerar du böter om du tvättar bilen på fel plats. Och i de allvarligaste fallen kan du bidra till föroreningar som påverkar vårt dricksvatten. Det är inte bara en lokal fråga, utan hela samhället riskerar att drabbas.
Det finns dock några enkla lösningar som gör att du både skonar bilen och planeten. För att minska din miljöpåverkan, välj en godkänd biltvätt. Här tas smutsvattnet om hand på rätt sätt innan det släpps vidare till reningsverket. Du kan dessutom välja miljömärkta produkter som är snällare mot naturen.
För dig som helst tvättar bilen hemma, välj produkter som är mindre skadliga för miljön, som alkaliska eller naturbaserade avfettningsmedel. Ett tips är också att ett vaxlager på bilen minskar smutsens fäste och gör att du inte behöver tvätta så ofta, vilket även minskar behovet av kemikalier långsiktigt.
Summa summarum: tvätta inte bilen på gatan, speciellt om du bor i ett vattenskyddsområde. Det är olagligt och kan leda till allvarliga miljöproblem. Genom att välja rätt plats och rätt produkter gör du en konkret insats för att skydda både din bil och vår gemensamma miljö. Om du är osäker på om du bor i ett vattenskyddsområde, så kan du kolla det HÄR.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.