Nytt världsrekord: Så långt körde de utan laddstopp på elväg

Ett nytt världsrekord för att köra på elväg utan laddstopp har satts. Electreon körde 194 mil enbart på el som laddades i farten. För att bevisa att tekniken fungerar användes en Toyota laddhybrid med litet batteri. Företaget hoppas att elvägar ska göra så att mindre batterier krävs i elbilar.

Electreon, som bland annat har en bana på Gotland, har slagit de tidigare världsrekorden för elektrisk körning utan laddstopp. På en ovalformad testbana i Tel Aviv i Israel kördes en Toyota RAV4 Plug in Hybrid 1942,6 km utan laddstopp. 

Körningen tog drygt 100 timmar, men det berodde mest på att Electreon lät 55 olika förare köra bilen. Några stopp för att ladda gjordes inte, det sköttes i farten. Totalt förbrukade Toyotan 241,7 kWh energi  under rekordet, uppger Electreon. 

Valet av bil kan tyckas udda, men Toyotan valdes för att visa att en bil som laddas längs vägen inte behöver något stort batteri, men ändå kan köra väldigt långa sträckor. Bilen hade förstås modifierats för att kunna ladda ström från vägbanan, förbränningsmotorn användes inte under rekordet. 

Electreon tecknade tidigare i år ett avtal med Toyota och Denso om att utveckla trådlös laddning både för nya och gamla bilar. Äldre bilar ska kunna förses med ett eftermarnadskit som gör det möjligt att ladda längs vägen. Electreon är baserade i Israel, men har en testbana även på Gotland. 

Rekordet tog 100 timmar, men inga stopp gjordes för att ladda.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester