Nytt test: Sakerna som dödar räckvidden mest i elbilen

Vad dödar räckvidden mest i en elbil? 
Kopplar du på en husvagn försvinner mer än halva räckvidden, men även takbox och värmen i bilen har stor påverkan, visar ett nytt test. 
– Den största invändningen för många är räckvidden på en laddning, så det här spelar stor roll, säger testaren Mat Watson. 

Räckvidden i nya elbilar blir allt längre, i alla fall på papperet. Det har fått allt fler att våga satsa på en ny elbil. Var fjärde ny bil som registrerades i Sverige i januari var helt elektrisk.  Men hur ser egentligen räckvidden ut i verkligheten? När vi kör i 110 km/h på motorvägen, sätter på en takbox eller kopplar på en husvagn? Carwows testare Mat Watson bestämde sig för att ta reda på vad som dödar räckvidden mest hos en elbil. 

Han använde en Skoda Enyaq med bakhjulsdrift och det största batteriet på 77 kWh och 204 hästkrafter. Den officiella WLTP-räckvidden för den aktuella bilen är 508 kilometer. Även fast alla testmoment om ett kördes med värmen helt avstängd kom bilen aldrig upp i den officiella räckvidden. 

När bilen kördes konstant i 96 km/h på en motorvägsliknande testbana blev den uppskattade räckvidden 372 kilometer. Då var värme och radio i bilen avstängda. Om farten ökades till 113 km/h sjönk räckvidden med 50 kilometer. Intressant nog drog värme, stereo och andra system ner räckvidden mer än en fartökning. Den uppskattade räckvidden sjönk med 87 kilometer när värme och andra system slogs på. 

Det som påverkade räckvidden minst var att lasta bilen full med passagerare. Endast 13 kilometer försvann när bilen var fullsatt. Då påverkar en takbox betydligt mer, räkna med att 37 kilometer räckvidd äts upp på en långresa till fjällen om du kör i motorvägsfart. 

Den överlägset största räckviddsdödaren är dock husvagn. Men en relativt lätt och liten husvagn försvann mer än halva räckvidden hos Skoda Enyaq. Hela 211 kilometer kortare kommer Skodan när den drar en husvagn i 96 km/h. Värt att notera är att farten är högre än tillåtet i Sverige. Efter bara 16 mil var det dags för laddning, så elbilen är fortfarande inte en särskilt praktisk lösning för den som ska åka på husvagnssemester. 

Mat Watson testade också hur mycket Skodans acceleration påverkades av husvagnen. Det visade sig att bilen behövde 13,7 sekunder för att komma upp i 96 km/h, jämfört med 7,9 sekunder utan husvagn. 

Räckvidd – sakerna som påverkar mest

Referens

96 km/h – värmen och radio avstängd
Räckvidd: 372 kilometer
Skillnad mot WLTP: 136 kilometer

Fartökning

113 km/h – värmen och radio avstängd
Räckvidd: 322 kilometer
Påverkan: 50 km

Värme

113 km/h – värmen och radio påslagna
Räckvidd: 235 kilometer
Påverkan: 87 km 

Fyra passagerare

113 km/h – fyra passagerare
Räckvidd: 309 kilometer
Påverkan: 13 km

Takbox

113 km/h – takbox
Räckvidd: 285 kilometer
Påverkan 37 km

Husvagn

96 km/h – med husvagn
Räckvidd: 161 kilometer
Påverkan 211 km

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester