Nytt test avslöjar: Varannan alkomätare ger risk för rattfylla

Hälften av alla alkomätare riskerar att blåsa dig. De visar fel och ger risk för rattfylla, visar Testfaktas test. De bästa mätarna i testet var Dräger 4 000 och Alcosense Pro.
– Tyvärr finns det fortfarande ett antal mätare på svenska marknaden som är totalt värdelösa för att mäta promillehalt, säger Tomas Jonsson som är vd på MHF Test Lab.

Testfakta och MHF har genomfört ett nytt test av alkomätare som visar att hälften av de testade mätarna visar opålitliga värde. En av de defekta alkoholmätare är Sencor, som sålts av Elgiganten som är felkalibrerad redan från fabrik. Efter testet har den säljstoppats.

Flera mätare var ännu sämre. Alkoholtester HB-603 uppmätte 0.0 promille vid simulerade blåsningar på 0.2 promille. 
– Vi rekommenderar att man lämnar in alkoholmätaren för kalibrering en gång om året. Annars är risken stor för felaktiga mätvärden, säger Tomas Jonsson på MHF Test Lab.

De två bästa mätarna i testet var Dräger 4 000 och Alcosense Pro som både visade nästan exakta mätvärden. Även Alcotrx FCA 35 och Dignita AM-7000 hade pålitliga värden.

Tips om alkomätare

• Köp en alkoholmätare som är märkt med branschstandarden SS-EN 16280. Då är chansen större att du får en bra mätare.

• Se till att du köper en mätare där det ingår en första kalibrering så att du vet att den är rätt inställd när du börjar använda den. Mätaren bör också själv indikera när det är dags att kalibrera om den.

• Använd aldrig mätaren som partypryl. Utsätter du den för starka alkoholblås kan den få överslag och börja mäta fel. Man ska vänta minst femton minuter från det att man druckit alkohol till dess att man blåser i den

• Tänk på att det kan ta upp till en timme innan öl och vin går ut i blodet. Mäter du efter bara 20 minuter kanske mätaren visar på noll fast du egentligen ligger över gränsen.
Källa: Testfakta

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester