Nya siffror: Vi tankar mer än tidigare – trots rekordhöga priser

Trots de rekordhöga priserna har svenska bilister och företag tankat mer än någonsin. Förbrukningen av bensin och diesel ökade med tre procent i maj jämfört med förra året. Det innebär att vi lade fem miljarder mer på bränsle – på en enda månad.  

Trots att priserna är rekordhöga fortsätter svenskarna att tanka för att driva bilar, lastbilar och maskiner. Nya siffror som Ekot tagit fram via Drivkraft Sverige visar att konsumtionen av bensin och diesel ökade till 781,5 miljoner liter i maj. Räknar man in prisökningen innebär det att vi lade fem miljarder kronor extra på bensin och diesel på en enda månad.

Någon lättnad av de höga priserna är inte att vänta, även om kriget tar slut.
– Väldigt många svenskar är beroende av bilen, det handlar inte bara om jobbet, utan att kunna besöka vänner och släktingar. Även om kriget förhoppningvis skulle ta slut kommer sanktionerna finnas kvar och det innebär att vi har priserna kvar, säger Jessica Alenius vd för Drivkraft Sverige. 

Flera partier har gjort utspel om att sänka reduktionsplikten, något som Drivkraft Sverige och Jessica Alenius sätter sig emot. 

– Det är bekymmersamt skulle jag vilja säga, drivmedelsbranshcens investeringar grundar sig på att det finns en stabil marknad, då kan planerna utebli och då når vi inte klimatmålen. 

Förbrukning maj 2022 jämfört med maj 2021

MånadBensin, miljoner literDiesel, miljoner liter
Maj 2022253528,5
Maj 2021238,5520,9

Källa: Sveriges Radio/ Drivkraft Sverige