Allt fler bilförare klagar på att de blir bländade i trafiken – och det är inte inbillning. Transportstyrelsen är på väg att ändra reglerna. Och det kan innebära att vissa bilägare måste byta ut sina lampor.
– Vi har definitivt ett problem, säger VTI-forskaren Björn Lidestam till TV4.
Strålkastarna på nya bilar lyser starkare än tidigare, och bländningen har blivit ett större problem i trafiken. Redan i början av nästa år kan reglerna för bilbesiktning ändras för att försöka lösa det ökande problemet med bländning. Transportstyrelsen arbetar nu med nya kontrollmetoder som kan börja gälla från 1 januari. De allra starkaste lamporna kan då underkännas när besiktningen mäter ljusstyrkan.
Även i Storbritannien har frågan fått uppmärksamhet genom organisationen Lightmare. På sin hemsida skriver de att bländande strålkastare ”minskar förarens förmåga att uppfatta faror, utsätter mer sårbara trafikanter för risker och bländar mötande förare”. Nu kommenterar forskare från statliga VTI det växande problemet.
– Det är hög tid att se över fordonsbelysning. Teknikutvecklingen har gått betydligt snabbare än lagstiftningen, säger forskaren Björn Lidestam till TV 4.

Björn Lidestam, som är forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), säger att det finns flera orsaker till att strålkastare upplevs som bländande. En viktig förändring handlar om tekniken. Förr användes lampor med glödtråd eller metallhalogen. I dag används framför allt LED-lampor, som alltså är mycket mer bländande.
– Det betyder att man inte behöver riskera att smälta strålkastarglasen längre, vilket var en flaskhals tidigare, säger Björn Lidestam.
Nya strålkastare sitter också ofta högre upp på bilen och är mindre till storleken, vilket kan bidra till att ljuset upplevs som skarpare och mer bländande för andra trafikanter.
– Placeringen av nya strålkastare har generellt sett blivit högre. De tenderar även ha blivit mindre vilket också kan påverka risken för bländning, säger han.
LÄS MER:

Anton Nordgren är en motorintresserad journalist med examen från Umeå Universitet. Han har tidigare arbetat som skribent inom mat och dryck samt som sportjournalist.