Nya Aston Martin DB12 tappar V12:an – blir ändå snabbare

Aston Martin drar täcket av nya DB12, som trots namnet har förlorat sin V12:a. Bilen drivs av Mercedes fyraliters V8 med dubbelturbo på 680 hästkrafter. Trots färre cylindrar är DB12 snabbare än DB11. 

I grund och botten är nya DB12 en förnyad DB11, men förändringarna är så omfattande att Aston Martin döpt om modellen. Enligt Aston Martin är bilen världens första supertourer. 

Det handlar dock om en rejält förändrad DB11. Den största förändringen är fronten, som har fått en ännu större grill och längsgående kromade ribbor. Bilen har också fått ny motorhuv och nya modernare LED-strålkastare. 

När man öppnar dörren har det hänt desto mer. Inredningen är numera toppmodern och föraren omges av två skärmar med ett nytt infotainmentsystem, istället för et gamla daterade som Aston Martin använde tidigare. Instrumentbrädan är helt ny och känns mer lyxig och elegant än sportig. 

Aston Martin slutar med V12-motor, och under huven finns istället Mercedes välbekanta V8 på fyra liter. Trots färre cylindrar är bilen mer kraftfull. Hos Aston Martin DB12 ger V8:an 680 hästkrafter och 800 Newtonmeter vridmoment. 

Bilen sprintar upp till 100 km/h på 3,6 sekunder och toppfarten är 325 km/h, hela 16 km/h mer än DB11 med V12. Under ytan har Aston Martin styvat upp chassit med sju procent, en förändring som ska ge bättre vägegenskaper. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester