Ny skrotningspremie i Sverige – om du köper elbil istället

Snart får du betalt för att skrota din gamla bensin- eller dieselbil. Men bara om du köper eller leasar en elbil istället. Satsningen kostar 500 miljoner kronor. 

Den som skrotar sin bil med förbränningsmotor kommer kunna få en tillfällig premie under 2024 och 2025. För att få skrotningspremien måste bilägaren istället köpa eller leasa en elbil. Satsningen kommer att kosta 250 miljoner per år och presenterades idag av klimatminister Romina Pourmokhtari på en presskonferens. Några ytterligare detaljer om ersättningsnivån har inte getts. 

– Sverige ska ha en ambitiös och effektiv klimat- och miljöpolitik. Vi ska fortsätta ligga i framkant och hålla en hög fart i vår klimatomställning. Det paket av åtgärder och satsningar som regeringen nu går fram med gör att Sverige kan arbeta långsiktigt och målmedvetet med klimatomställningen och minska utsläppen, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Regeringen hoppas att skrotningen av äldre bilar ska ta fart.

Regeringen satsar totalt fyra miljarder på klimatet, den största delen går till att betala ut den redan skrotade klimatbonusen, 1,3 miljarder kronor kostar den.  Stora resurser tillförs också till att tunga eldrivna och andra miljövänliga lastbilar och arbetsmaskiner ska kunna introduceras på marknaden; 992 miljoner kronor för år 2024, 1493 miljoner kronor för år 2025 och år 2023 miljoner kronor för år 2026. Därtill inför regeringen ett tillfälligt marknadsintroduktionsstöd för lätta ellastbilar som uppgår till 450 miljoner kronor år 2024, 550 miljoner kronor år 2025 samt 660 miljoner kronor år 2026. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester