Ny lag: Så ska polisen sätta stopp för målvaktsbilar

Efter nyårsafton har polisen har polisen rätt att sätta stopp för målvaktsbilar. 
Om bilen har obetalda p-böter på mer än 5000 kr får bilen inte användas. Polisen kan beslagta bilens ta registreringskyltar. 

Från den 1 januari 2021 införs det nya bestämmelser om användningsförbud för fordon vid obetalda felparkeringsavgifter på mer än 5000 kronor.

De nya bestämmelserna innebär att ett användningsförbud inträder om fordonsägaren har mer än 5 000 kronor i obetalda felparkeringsavgifter  för fordonet och minst sex månader har gått sedan hela beloppet senast skulle ha betalats. Bara felparkeringsavgifter som utfärdas från och med 1 januari 2021 och framåt ingår i summan.

Om det registreras ett ägarbyte för fordonet före det att sex månader har gått sedan skulden skulle ha betalats kommer inte något användningsförbud att inträda för fordonet.

Som bilköpare gäller det att se upp extra så du inte köper en bil med användningsförbud. Fö om det finns ett användningsförbud för fordonet ska den totala skulden som har lett till förbudet betalas, för att fordonet ska få användas. Det gäller även om det sker ett ägarbyte för fordonet efter att användningsförbudet inträtt och det är en tidigare ägare som är betalningsskyldig. Om du använder fordonet ändå, har polisen rätt att ta fordonets registreringsskyltar.

Köp din p-böter online

Senaste nytt