Elbilar släpper inte ut avgaser men är långt ifrån utsläppsfria. En ny rapport visar att slitaget från bromsar, däck och vägar är en större källa till skadliga partiklar än avgaser. Och där bidrar elbilar.
Nästan varenda person i Europa andas in partiklar varje dag som kan förkorta livet. Och där bidrar elbilar mer än många tror. En ny rapport från EU-stödda EIT Urban Mobility visar att den största källan till skadliga partiklar från vägtrafiken i dag inte längre är avgaser. Utan slitaget från bromsar, däck och vägar.
I dag lever över 96 procent av Europas befolkning med luft som innehåller farligare partiklar än vad Världshälsoorganisationen (WHO) anser vara säkert. Det handlar om PM2.5 som är pyttesmå partiklar som är så små att de kan tränga djupt ner i lungorna och vidare ut i blodet. Där kan de orsaka hjärtinfarkt, stroke, cancer och andra allvarliga sjukdomar. För de lite större partiklarna, PM10, är 83 procent av befolkningen utsatt för för höga nivåer.

I stadstrafik där det ofta är mycket start och stopp kommer i dag mer än 60 procent av partiklarna från bromssystemet. När bromsar, däck och vägytor slits, frigörs små partiklar som vi kan andas in. Eller så följer de med regnvattnet ut i naturen. Många av dessa innehåller tungmetaller eller mikroplaster och kan skada både människor och miljö.
Den här typen av utsläpp kallas slitagepartiklar och de har blivit den största källan till partikelföroreningar från trafiken. Problemet är att elbilar som ofta väger omkring 20 procent mer än bensin- och dieselbilar också sliter mer på vägar och däck. Ju tyngre fordon, desto fler partiklar frigörs.

Samtidigt har elbilar en fördel. De använder så kallad regenerativ bromsning där bilen bromsar med hjälp av elmotorn och samtidigt laddar batteriet. Det minskar slitaget på de vanliga bromsarna och kan sänka partikelutsläppen därifrån med upp till 83 procent enligt rapporten. Men på grund av den högre vikten kan däckslitaget radera ut det minskade bromsdammet.
Men det räcker inte. I London där studien genomförts släpps runt 8 000 ton däckpartiklar ut varje år. Endast 2–5 procent av dessa blir luftburna. Resten samlas i vägdamm, rinner ut i avlopp eller hamnar i jord och vatten. Där kan de göra minst lika stor skada, inte minst genom att sprida mikroplaster.
Rapporten konstaterar att elektrifiering av bilflottan är ett viktigt steg – men inte hela lösningen. Det mest effektiva för att minska de skadliga partiklarna är att minska biltrafiken totalt. Om fler väljer kollektivtrafik, cykel eller att gå, kan det ge upp till fem gånger större effekt än att bara byta till elbil.
Det finns också tekniska lösningar. Bromsskivor i kolfiberkeramik kan minska utsläppen med över 80 procent. Bromsbelägg av organiska material som är vanligare i USA och Japan ger också betydligt mindre slitage än de som används i Europa i dag. Men än så länge är dessa alternativ ovanliga och dyrare.
Från och med 2026 inför EU nya regler (Euro 7) som begränsar partikelutsläpp från bromsar, och två år senare även från däck. Problemet är att reglerna bara gäller nya bilar. Det innebär att stora delar av fordonsflottan kommer fortsätta bidra till utsläppen under lång tid framöver.
Så även om elbilar minskar avgaserna och bromsdammet, för de också med sig nya typer av utsläpp som inte syns med blotta ögat. För att verkligen förbättra luftkvaliteten räcker det inte att byta motor – vi måste också minska antalet bilar på vägarna menar rapporten.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.