Ny djärv plan: Bygga en till bilfabrik i Trollhättan

Nu svänger köparen av Nevs elbilsprojekt igen och öppnar för tillverkning i Trollhättan. Nu vill företaget bygga en bilfabrik med tre olika produktionslinor.
– Det är en ny fabrik, den gamla är ute ur ekvationen, säger Jihad Mohammad vd för EV Electra. 

I början av december köpte den lilla libanesiska starten EV Electra upp Nevs elbilsprojekt Emily GT och Pons. Från början var den optimistiska planen att börja tillverka bilar i igen i Trollhättan redan i juli i år. Sedan dess har turerna varit flera. I en intervju mellan jul och nyår deklarerade grundaren Jihad Mohammad att de istället för gamla Saabfabriken i Trollhättan planerade för kontraktsproduktion ute i Europa. Det visade sig att Saabs gamla fabrik inte har mycket tillverkningsutrustning kvar efter konkursen för 12 år sedan.

– Vi kan inte producera i Trollhättan 2024. Så vi har börjat jobba med kontraktstillverkning, bland annat i Nederländerna. De välkomnar idéerna, sa de. Det finns 100-tals kontraktsfabriker med färdiga tillverkningslinor, vi pratar med många. Det gör produktionen resonabel och något som går att klara. Jag skulle älska att komma tillbaka till Trollhättan, men vi måste bygga allt rätt, det måste få ta tid, säger Jihad Mohammad. 

Emily GT finns i flera karossvarianter, och nu är den djärva planen att bygga en helt ny bilfabrik i Trollhättan med tre produktionslinjer.

Nu svänger planerna igen. I en artikel på Saabplanet öppnar EV Electra återigen för att producera i Trollhättan. Men nu handlar det istället om en storslagen satsning på en nybyggd fabrik med tre produktionslinor. Enligt sajten tar EV Electra nu in offerter från olika aktörer för att bygga en ny gigantisk fabrik med tre produktionslinjer. Grundaren Jihad Mohammad bekräftar för Carup att de tittar på att bygga en ny fabrik. 
– Vi har aldrig slutat att titta på Trollhättan. Ni bestämde er för att översätta att vi tittade på andra till att vi lämnar Trollhättan. Jag vet inte varför vi inte kan titta på båda, säger Jihad Mohammad. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester