Nu kommer Rysslands svar på Tesla – här är Lada e-Largus

Nu kommer det rysk svaret på Tesla. Lada presenterar nya elbilen e-Largus. Bilen ska börja produceras nästa år och bygger på en 18 år gammal Dacia. Enligt rykten ska räckvidden bli hela 40 mil. 

Den ryska bilindustrin har drabbats av stora omstruktureringar efter att nästan alla biltillverkare lämnade landet. Dessutom har de allra flesta länder slutat att sälja bildelar till Ryssland. Renault var tidigare huvudägare i Lada och Avtovaz men sålde fabriken för en rubel. 

Så byggs Lada e-Largus.

Trots alla utmaningar kan inte ens Ryssland stå utanför elektrifieringen. Lada har nu visat upp en prototyp på den allra första ryska elbilen. Rysslands svar på Tesla heter Lada e-Largus och är en rymlig MPV. 

Om du tycker att det är något bekant över bilen ser du inte fel. Lada e-Largus bygger på den gamla Dacia Logan LCV som lanserades första gången 2004. Det har inte hindrat Lada från att byta ut förbränningsmotorn mot en elmotor och montera batterier i golvet. Den elektriska konverteringen sker på ett logiskt sätt och där tanklocket tidigare satt sitter nu laddporten. Grillen har ersatts med en plastskiva och taket är nu ljusblått.

Avtovaz har inte offentliggjort räckvidden, men enligt ryktena ska Lada e-Largus klara hela 40 mil. Prestandan är också okända, men det blir inte svårt att överträffa den bensindrivna Lada Largus med 86 hästkrafter. Än så länge finns bara 10 snabbladdningsstationer i Ryssland, så infrastrukturen kan bli en utmaning.

Någon frunk finns inte, den är full med elektronik.