Nu byggs Volvo Cars nya gigafabrik för batterier

Bygget av Göteborgs första gigafabrik för batterier startar nu i Torslanda. Jim Rowan, Peter Carlsson och Adrian Clarke var på plats och lade den första hörnstenen på plats för att markera byggstarten.

Intill Volvos monteringsfabrik i Göteborg har bygget för en enorm batterifabrik startat. Novo Energy ansvarar för bygget och är ett joint venture mellan Northvolt och Volvo Cars, som har i uppgift att utveckla och producera batterier åt Volvo. 

– Genom att dra nytta av kompetensen och resurserna hos både Northvolt och Volvo Cars kan vi påskynda omställningen mot hållbar mobilitet och göra Göteborg till ett viktigt nav för den snabbväxande nordiska batteriindustrin, säger Adrian Clarke, vd för Novo Energy till Business Region Göteborg.

Novo Energy hoppas att batterifabriken är redo för produktionsstart 2026. Vid maximal kapacitet kommer cirka 2 500 anställda arbeta med produktion vid anläggningen. Jim Rowan, Peter Carlsson och Adrian Clarke var på plats igår. Tillsammans lade de den första hörnstenen på plats för att markera byggstarten av fabriken.

Volvo har som mål att vara en helt elektrisk biltillverkare år 2030. Battericeller från gigafabriken kommer att skickas in i Volvos nya anläggning för batterimontering som byggs i direkt anslutning till gigafabriken. Gigafabriken kommer att drivas av 100% fossilfri energi.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester