Northvolts och Volvo Cars jättesatsning: Batterier till Volvo XC60

Volvo Cars och Northvolt går ihop för att bygga en gemensam batterifabrik.
Första batteriet hamnar i nya Volvo XC60 och 3000 nya jobb skapas.
– Genom att samarbeta med Northvolt säkrar vi leveransen av högkvalitativa, mer hållbara battericeller för våra helt elektriska bilar, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Car Group.

Volvo Car Group ska bilda ett joint venture-bolag med det ledande svenska batteriföretaget Northvolt för att utveckla och producera mer hållbara batterier som är skräddarsydda för nästa generations helt elektriska Volvo- och Polestar-bilar.

Som ett första steg för det hälftenägda joint venture-bolaget siktar Volvo Car Group och Northvolt på att inrätta ett forsknings- och utvecklingscenter i Sverige som ska tas i drift under 2022.

Centret är tänkt att bygga vidare på de båda företagens batteriexpertis och ska utveckla nästa generations toppmoderna battericeller och teknik för fordonsintegration, speciellt utvecklad för användning i bilar från Volvo och Polestar.

Det planerade joint venture-bolaget kommer även att bygga en ny gigafabrik i Europa med en potentiell kapacitet på upp till 50 gigawattimmar (GWh) per år. Produktionen är planerat att starta 2026.

Som en del av planerna har Volvo Car Group också som mål att 15 GWh av battericellerna per år ska köpas in från den befintliga Northvolt-fabriken i Skellefteå från och med 2024.

Idag står produktionen av batterier till Volvo Car Groups helt elektriska bilar för en stor del av de totala koldioxidutsläppen under bilens livscykel. Genom samarbetet med Northvolt, som är ledande inom produktion av hållbara batterier, och producera batterierna nära sina bilfabriker i Europa, kan Volvo Car Group minska den miljöpåverkan som kan hänföras till batterianskaffning och -produktion för företagets framtida bilar.

– Genom att samarbeta med Northvolt säkrar vi leveransen av högkvalitativa, mer hållbara battericeller för våra helt elektriska bilar, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Car Group.

– Samarbetet med Northvolt kommer också göra att vi kan stärka vår utvecklingskapacitet internt.

Den nya gigafabriken, som planeras att drivas med 100 procent ren energi, beräknas sysselsätta cirka 3 000 personer. Var den nya fabriken ska byggas är ännu inte bestämt. Den första bilen att utrustas med battericeller utvecklade av joint venture-bolaget blir den elektriska efterföljaren till Volvo Cars bästsäljande XC60-modell.

– Volvo Cars och Polestar är branschledande i omställningen till elektrifiering och perfekta partners på den kommande resan, eftersom vi strävar efter att utveckla och producera världens mest hållbara battericeller, säger Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt. – Vi är stolta över att bli deras exklusiva partner för produktion av battericeller i Europa.

Köp din volvo cars online

Senaste nytt