Nu är 427 000 svenska dieselbilar olagliga i miljözonen

Nu har 427 000 dieselbilar förbjudits på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm. Var tredje dieselfordon som kört på gatan är nu olagligt. 
– Ju färre dieselbilar på stadens gator, desto bättre. Föräldrar som promenerar med sina barn i Stockholm ska inte behöva oroa sig över hälsoskadlig luft, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Nu har lagen skärpts så att bara dieselbilar med utsläppsklass Euro 6 får köra in i miljözonen på Hornsgatan i Stockholm. Därmed är 427 000 svenska dieselbilsägare portade från en del av Stockholms innerstad. Förbudet omfattar en tredjedel av de dieselfordon som fram till nu kört lagligt på Hornsgatan.

Miljözon klass 2 infördes på Hornsgatan i Stockholm i januari 2020. Luften har blivit bättre, men ligger fortfarande långt över gränsvärdena från WHO. Nu kan reglerna skärpas ytterligare. 

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (mp) vill skärpa kraven ytterligare.

– Det är tydligt att miljözonen har gjort luften på Hornsgatan bättre, men utsläppen ligger fortfarande över vad som är acceptabelt och långt från WHO:s gränsvärden. Det gäller tyvärr på de flesta gator i staden. Vi behöver göra mycket mer för att luften i Stockholm ska bli frisk att andas, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Hornsgatan är idag den enda gatan med miljözon klass 2. Den grönblå majoriteten öppnar dock i sin budget för 2022 för att införa så kallade dynamiska miljözoner. Det skulle kunna bli aktuellt på gator där luften tidvis överskrider gällande gränsvärden.

– Det handlar om miljözoner som bara träder i kraft under dagar då luften är tillräckligt dålig. Digitala skyltar skulle kunna tala om för bilisterna om miljözonen gäller eller ej, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Miljözonen på Hornsgatan infördes i januari 2020. Zonen sträcker sig från i västlig riktning från nedfarten till Söderleden fram till Lignagatan. I östlig riktning från Långholmsgatan fram till Bellmansgatan. Hittills har bilar som uppfyller Euro 5 som infördes 2009 kunnat köra på Hornsgatan.

Förbudet omfattar även hybrider och laddhybrider med dieselmotor. Nu gäller det att ha en bil som är registrerad från och med 1 september 2015 och tillhör utsläppsklass Euro 6 för att få köra genom Södermalm. 

Det finns 427 213 dieselbilar i trafik på svenska vägar som är godkända enligt Euro 5-utsläppsreglerna och som snart förbjuds på Hornsgatan. Du kan ta reda på vilken utsläppsklass ditt fordon tillhör genom Transportstyrelsens webbtjänst och skriva in din bils registreringsnummer. Klicka på fliken Teknisk data och sedan på Motor och miljö.

Många av Sveriges vanligaste bilmodeller är nu olagliga på gatan. Till exempel blir Volvo V70 med dieselmotor innan årsmodell 2015 förbjuden. Även storsäljande modeller som Volkswagen Golf och Passat med dieselmotor får söka sig alternativa resvägar om de är äldre än sju år.