Northvolts fabrik säkrad – får 8 miljarder kr i bidrag

Nu är bygget av Northvolts tyska batterifabrik räddat efter att bidragen blivit klara trots budgetstopp i Tyskland.  Northvolt får åtta miljarder kronor i bidrag för jätteprojekte3t. 
– Beskedet skapar omedelbar planeringssäkerhet och gör det möjligt för Northvolt att fortsätta det byggnadsarbete som redan har påbörjats på plats, säger en talesman för Northvolt till Der Spiegel. 

Byggnadsarbetet på Northvolts fabrik i Heide, Schleswig-Holstein kan nu fortsätta. Det tyska federala ekonomiministeriet meddelar företaget att statsbidragen på 700 miljoner euro, motsvarande åtta miljarder kronor kommer att betalas ut trots budgetstopp. 

– Att säkra finansieringen för Northvolt är ett viktigt steg för att få en stor privat investering som ger mervärde och jobb i en framtidsbransch. Och det är bra att vi kunde få ett undantag från budgetstoppet, säger ekonomiministern Robert Habeck, enligt Frankfurter Allgemaine

Northvolt har skjutit på satsningar i Sverige för att istället satsa på sin nya tyska fabrik Northvolt 3. Planen är att fabriken ska stå klar till 2026 för att producera elbilsbatterier. Den totala investeringen ligger på 50 miljarder kronor, hittills har Northvolt satsat en dryg miljard, uppger Der Spiegel.

Av bidraget på åtta miljarder kronor så kommer 6,5 miljarder kronor från statliga medel och 1,5 miljarder kronor från delstaten. Finansieringen ska utbetalas under flera år. Efter det tyska budgetstoppen har oron varit stor över om bidraget skulle kunna utbetalas. 

– Beskedet skapar omedelbar planeringssäkerhet och gör det möjligt för Northvolt att fortsätta det byggnadsarbete som redan har påbörjats på plats. Slutförandet av EU-kommissionens granskning av statligt stöd och resolutionerna om stadgarna för de lokala samhällena är nu nästa nödvändiga steg, uppger Northvolt för Der Spiegel

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester