Northvolt tecknar monsteravtal med BMW – värt 20 miljarder kr

Annons

BMW tecknar ett jätteavtal med svenska batteristartupen Northvolt. 
Totalt ska BMW köpa batterier för 20 miljarder kr. 
Battericellerna kommer att tillverkas i Skellefteå från 2024. 

Northvolt kommer att få 100 procent av den energi som behövs för att producera battericellerna i norra Sverige från vind- och vattenkraft. Miljövänligheten i produktionen var en avgörande faktor för BMW:s jättebeställning. 

Annons

– För att ge ett effektivt bidrag till klimatskyddet syftar vi till att förbättra våra produkts totala miljöbalans – från resurser till återvinning. Detta gäller särskilt energiintensiv produktion av högspänningsbatterier för elfordon. Det är därför vi nu har ett avtal med våra celltillverkare att de bara kommer att använda grön kraft för att producera vår femte generationens battericeller, säger Oliver Zipse, vd för BMW AG.

Northvolt är den tredje leverantören av battericeller som BMW samarbetar med, tillsammans med de befintliga leverantörerna, CATL och Samsung SDI. År 2023 ska BMW ha 25 elektrifierade modeller på vägarna – mer än hälften av dem helt elektriska.

Annons

BMW Group och Northvolt ska använda kobolt och litium från gruvor som uppfyller de höga hållbarhetsstandarderna för båda företagen. Enligt BMW garanteras full insyn i råvarans ursprung och respekt för de mänskliga rättigheterna.

– Det är förstås jättekul att få en partner med sådan kompetens och djup teknisk förståelse. Samtidigt blir det tydligt vad som krävs för att ta detta från ett utvecklingsprojekt till ett batteri som fungerar i deras el-bilar. Det kommer att bli mycket sommar- och vintertestning”, säger Peter Carlsson till Dagens Nyheter. 

Annons

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *