Northvolt köper smutsig nickel och kobolt från Ryssland

Northvolt säger sig tillverka världens grönaste batterier. Men nu avslöjar Sveriges Radios Kaliber att de köper nickel och kobolt från det hårt kritiserade ryska gruvbolaget Nornickel i Norilsk. 
– Det här är en av de mest chockerande platserna i världen, säger Frederic Hauge på miljöorganisationen Bellona. 

Svenska batteriföretaget Northvolt har marknadsfört sig som världens mest miljövänliga batteritillverkare och nyligen kritiserade grundaren Peter Carlsson kinesiska batteriföretag i en krönika. Nu avslöjar Sveriges Radio Kaliber att Northvolt själva köper nickel och kobolt från Ryssland och det kritiserade ryska företaget Nornickel. 

Nornickel har kritiserats för att ha smutsat ner miljö och luft i norra Ryssland  och enligt miljöorganisationen är företaget en av världens största förorenare. Norilsk har uppmärksammats som världens mest förorenade plats, och floder i stadens omgivning som färgats röda av föroreningar har väckt uppmärksamhet. Bilden ovan är tagen av Greenpeace för några år sedan.


– I Norilsk finns en av de största förorenarna i världen, omkring två miljoner ton svavel släpps ut i atmosfären – och förgiftar och orsakar mycket död skog. Det är väldigt, väldigt problematiskt, säger Frederic Hauge på den oberoende ideella stiftelsen Bellona till Sveriges Radio

Enligt Bellona går det inte att hävda att man är världens mest miljövänliga företag om man köper smutsig nickel och kobolt från Ryssland. Northvolt uppger att de ska börja fasa ut de ryska metallerna på grunda av kriget i Ukraina, och att de ställt miljökrav på det ryska företaget. 

– Vi håller ju med om att det finns utmaningar lokalt och det var ju därför som vi tyckte att det var väldigt viktigt och bra att vi kan få vara med och påverka som en ny marknad till de här miljöförbättringarna, säger Northvolts miljöchef Emma Nehrenheim till Sveriges Radio.