Northvolt flyttar batterifabrik i Borlänge till Tyskland

Northvolt skjuter upp sin mångmiljardsatsning i Borlänge med två år. Produktionen av cylindriska batterier flyttar till Tyskland
– Vi ändrar inriktning och fokuserar tillverkningen av så kallade cylindriska battericeller till vår kommande fabrik i Tyskland, säger vd Peter Carlsson till DN.

Northvolt har köpt upp det 120 år gamla pappersbruket Kvarnsveden i Borlänge för att göra om det till batterifabrik. Men nu ändras planerna och produktionsstarten skjuts upp. 

Tidigare var planen att producera cylindriska battericeller samt katodmaterial och ha 1000 anställda. Nu ändras inriktningen så att det inte blir någon batteriproduktion, istället  ska fabriken tillverka aktivt material. Istället för produktionsstart 2024, skjuts satsningen upp till 2026-27. 

Istället flyttas produktionen av battericeller till en kommande fabrik i  Tyskland, uppger DN. Orsaken är att Northvolt får större kostnadseffektivitet i den tyska fabriken i Heide utanför Hamburg som nyligen fick mångmiljardstöd från den tyska delstatsregeringen. 

Kvarnsveden i Borlänge, som var pappersbruk fram till 2021, ska istället producera aktivt material, men förhoppningen är ändå att ha 1000 anställda. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester