Skatteverkets nya direktiv för momsavdrag på tjänstebilar tar Sveriges revisorer på sängen. Inte ens branschorganisationen FAR känner till de nya reglerna som kan ge en kostnadschock för företag.
– Jag har faktiskt inte hört någonting om detta, säger Björn Irle på Föreningen Auktoriserade Revisorer (FAR).
Skatteverkets bistra besked överraskade många svenska företag. Från i år är det inte längre tillåtet att lyfta halva momsen på många leasingbilar. Något som skan orsaka en miljardsmäll för svenska företag.
– Det gäller under vissa förutsättningar, att bolaget överlåter ansvaret på leasingtagaren att hitta en köpare efter att leasingavtalet går ut, då ses det som ett köp, säger skattejuristen och experten Håkan Larsson på Simployer AB som är i startgroparna för att arrangera kurser i frågan.
Det innebär att företagen drabbas av en extrasmäll på 125 kronor per tusenlapp för varje leasingkontrakt. Många är bekymrade, men om de vänder sig till sina revisorer är de lika okunniga. Vi på Carup.se ringde runt till flera firmor i landet, ingen hade hört något om detta.
– Nej, det var något nytt, var kan vi läsa om detta så ska vi lägga ut det till våra medlemmar, säger Björn Irle.
Egentligen är det ingenting nytt. De här momsreglerna har bara flugit under radarn och därför har många missat dem. Skatte- och momsexperten Håkan Larsson har bättre koll på de nya reglerna.
– Egentligen kom det här för flera år sedan. Det är ett förtydligande, men folk blev ändå tagna på sängen, det har att göra med att Skatteverket var lite otydliga vid det tidigare ställningstagandet. Då tog man ett exempel med en traktor, men lantbrukare har ändå avdragsrätt i båda fallen. Nu handlar det om personbilar och då är reglerna lite snåriga, det här kommer att få stor påverkan för leasingtagare, säger Håkan Larsson.
– När bilen leasas ut vill finansbolagen inte ha med den att göra. Man säger att det finns ett restvärde, det är priset som leasingtagaren betalar för att köpa ut den när avtalet går ut. Man försöker alltid hålla det på en hygglig nivå, om det blir för lågt kan det ses som ett köp från början, säger Håkan Larsson.
Han är inte förvånad över att okunnigheten är så stor bland landets revisorer. Men samtidigt är det många företagare som kommer att ha frågor. Man ska nämligen betala in moms för hela året.
– Revisorer är inte alltid så insatta när det kommer till momsregler. Man är mest inne på det här med inkomstskatt, därför har det kanske flugit förbi, säger Håkan Larsson.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.