Glömskan som kostar körkort och 30 000 i böter

Farliga missen som kostar dig körkortet och 30 000 kronor i böter. En 70-årig man dömdes i tingsrätten efter att ha glömt en liten sak.
– Det är en villkorad olovlig körning, säger trafikpolisen Johan Alm.

En 70-årig man från Stockholm för olovlig körning. Han hade körkort under villkor att han använde glasögon. Men han hade ändå kört utan sina glasögon. Mannen hade krockat med en skåpbil. För det dömdes han till 40 dagsböter för grov olovlig körning och vårdslöshet.

Varje år stoppar svensk polis bilförare som har körkortet villkorat, men glömt glasögonen hemma.
– Det är en villkorlig olovlig körning. Brottstycket och bedömningen är densamma som vanlig olovlig körning, men bedöms lite mildare, ungefär som om du har körkort för automatisk växellåda men blir påkommen med att köra en manuell. Man måste ta i beaktande att personen faktiskt har körkort, säger trafikpolisen Johan Alm i Falun.

Om polisen tar dig kan det bli rättegång med dagsböter och indraget körkort.

Olovlig körning är allvarligare än de vanliga brotten mot trafikförordningen som innebär penningböter. Blir man misstänkt för detta väntar med största sannolikhet tingsrättsförhandlingar. Blir man dömd är det dagsböter som kan bli riktigt höga och dessutom förmodligen indraget körkort.

Men det finns gråzoner. Synen kan bli bättre av en rad anledningar. 
– Däremot är det inte helt ovanligt att man stoppar folk som säger sig ha opererat ögonen men att de glömt att rapportera detta till Transportstyrelsen. Då får man använda huvudet och fundera på om det är en trovärdig människa, säger Johan Alm.

I Sverige har vi inga synkontroller för förare. Frågan har förts fram i en riksdagsmotion av moderaten Magnus Resare. Men Transportstyrelsen har tidigare varit avvisande. 
– Det förs fram ibland. Men man måste väga fördelarna mot nackdelarna. Vad det innebär för körkortsinnehavare och vilket mer jobb det skulle bli för myndigheterna, säger Patrik Grundtman.

Om du söker vård för dålig syn kan det bli problem med körkortet. Läkarna är myndigheternas ögon och öron ute bland de svenska bilisterna. 
– I Sverige har vi anmälningsplikt för läkarna. Om en person drabbas av något som kan påverka körkortet så ska detta anmälas. Sedan startar vi en utredning, säger Patrik Grundtman.

Trafikverket avgör hur bra du behöver se för att få köra bil.
– Medicinskt lämplig innebär att man måste ha tillfredsställande syn och i övrigt uppfylla de medicinska krav som är nödvändiga för trafiksäkerheten, säger Patrik Grundtman, utredare på Transportstyrelsen. 
LÄS MER: